Belanden allochtone Nederlanders echt zo vaak in de criminaliteit?

belanden-allochtone-nederlanders-echt-zo-vaak-in-de-criminaliteit-6295

Als je de verhalen mag geloven, tiert de criminaliteit onder allochtone Nederlanders welig. Duiken ze echt zo vaak op in de misdaadstatistieken als wordt beweerd? En zo ja: zit het in hun bloed, in hun cultuur, of speelt er iets anders? 

We kunnen er kort over zijn: ja allochtonen gaan vaker in de fout dan autochtonen. Veel vaker zelfs. In 2012 werden in Nederland 197.140 mensen aangehouden door de politie, omdat ze verdacht werden van een misdrijf (bron: CBS, definitieve cijfers over 2013 zijn nog niet beschikbaar). Daarvan waren er 89.100, oftewel 45 procent, allochtoon (mensen van wie minstens één ouder in het buitenland is geboren) terwijl alle allochtonen samen slechts 21 procent van onze bevolking vormen. De oververtegenwoordiging wordt nog duidelijker als je kijkt naar het aantal verdachten per 10.000 inwoners. Autochtonen zijn goed voor 88 verdachten op elke 10.000 mensen, allochtonen voor 232.

Maar ‘de’ allochtoon bestaat natuurlijk niet. Kijk je alleen naar niet-westerse allochtonen, dan ligt het aantal verdachten al een stuk hoger: 333 op elke 10.000 inwoners. En binnen die grote groep niet-westerse verdachten is ook niet elke groep hetzelfde. Marokkanen en Antillianen springen er bovenuit, met respectievelijk 458 en 566 verdachten op elke 10.000 inwoners.

Geen cijfers om vrolijk van te worden. Maar die cijfers vertellen niet het hele verhaal. Want wat zeggen ze precies? Is iemand crimineel omdát hij, bijvoorbeeld, Antilliaan is? Nee, natuurlijk niet. En ook opvallend, Aziaten komen juist veel minder in de misdaadstatistieken voor dan autochtonen.

Bron: Quest Braintainment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s