Interview: “Rechtspopulist” Geert Wilders over Strache, Poetin en de koran

screenshot_4111

De chef van de Nederlandse “Partij voor de Vrijheid”, PVV, tijdens het interview met “profil” in Wenen

(Door: Otmar Lahodynsky en Anna Giulia Fink – Vertaling: E.J. Bron)

De Nederlandse “rechts-populist” Geert Wilders over zijn nabijheid tot FPÖ-chef Heinz-Christian Strache, zijn distantie tot Vladimir Poetin en zijn afschuw voor soera 47:4 uit de koran.

profil: Uw partij heeft zowel bij de EU-verkiezingen in de zomer van 2014 als bij de afgelopen regionale verkiezingen niet echt aan de verwachtingen voldaan. Bent u over uw toppunt heen?

Geert Wilders: Het resultaat komt ongeveer overeen met dat van vier jaar geleden. En we hebben het zelfs beter gedaan als je rekening houdt met de lage verkiezingsopkomst. Natuurlijk hadden we meer verwacht, maar toont u mij eens één politicus die geen hoge verwachtingen stelt. Landelijk behalen we steeds betere resultaten, omdat de verkiezingsdeelname groter is. Op dit moment staan we in de peilingen op de tweede plaats.

profil: Op EU-niveau zijn uw verwachtingen ook niet uitgekomen: er bestaat nog steeds geen rechtse fractie in het Europees Parlement.

Geert Wilders: Dat de fractie mislukt is, was inderdaad een bittere teleurstelling. Niet omdat wij de EU zo belangrijk zouden vinden – mijn partij is per slot van rekening gericht op de uittreding uit de EU. Maar omdat ik denk dat partijen, die gelijksoortige opvattingen vertegenwoordigen, zouden moeten samenwerken.

profil: Een tijdlang was uw doel uittreding uit de eurozone. Waarom wilt u nu de volledige EU-uittreding?

Geert Wilders: In het Nederlandse parlement zet ik me in voor het Zwitserse model: we willen uit de EU uittreden, maar deel blijven uitmaken van de EU-binnenmarkt. Ik geloof in nationale staten en ik geloof erin dat een democratische samenleving zich alleen maar kan ontplooien als zij over vlaggen, grenzen en al hetgeen beschikt wat een nationale staat uitmaakt. Uiteraard kunnen we allemaal samenwerken en vrienden zijn, maar ik wil graag als natie geen soevereiniteit afstaan.

profil: Hoe moet een verzwakte EU landen zoals China en Rusland politiek en economisch bijbenen?

Geert Wilders: We hebben geen sterk Europa, maar een sterke binnenmarkt nodig. Het gaat Zwitserland als niet-EU-lid economisch beter dan het grootste deel van de EU-landen. Zwitserland hoeft bovendien geen geld aan de EU betalen – in tegenstelling tot ons Nederlanders, die per hoofd van de bevolking omgerekend de grootste nettobetalers van de EU zijn. En Zwitserland hoeft bovendien ook geen miljarden voor Griekenland neertellen – geld, waarvan ik overigens overtuigd ben, dat we nooit terug zullen zien. Griekenland is net de junk van de eurozone, die door iedereen geld voor meer cocaïne toegestopt krijgt, hoewel iedereen weet dat het geld nooit teruggegeven zal worden. De EU is op dit moment niets anders dan een transferunie van geld van het noorden naar het zuiden.

profil: À propos geld: Frankrijk´s rechts-extreme Front National, waarmee u op EU-niveau nauw samenwerkt, heeft miljoenen kredieten uit Rusland gekregen. Hoe ziet uw relatie tot Poetin eruit?

Geert Wilders: Dat is een van de wezenlijke verschillen tussen de partij van mijn vriendin Marine Le Pen en mijn partij. Ik ben een vriend van Trans-Atlantische betrekkingen. Ik beschouw mezelf zelfs meer Trans-Atlantisch dan Europees georiënteerd. Ik zou daarom nooit geld uit Rusland lenen.

profil: U en Poetin hebben dus niet dezelfde doelen als het gaat om de verzwakking van de EU?

Geert Wilders: Ik zie geen parallellen tussen Poetin en mijn persoon.

profil: Een van uw centrale thema´s is de waarschuwing voor de “islamisering van Europa”. U hebt voor april uw aanwezigheid aangekondigd bij een demonstratie van de beweging van de “Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland” (PEGIDA) in Dresden – u geldt tegelijkertijd echter als een grote Israël-fan. De president van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland, Josef Schuster, heeft PEGIDA scherp bekritiseerd. Heeft u geen ongemakkelijk gevoel bij uw PEGIDA-bezoek?

Geert Wilders: Nee, je moet je altijd zelf een beeld van de dingen vormen. In het verleden zou ik voorzichtiger zijn geweest met zulke ontmoetingen en optredens, omdat ik bang was voor de politieke consequenties als de media erover zouden berichten.

profil: Vroeger hebt u ook contacten met het Front National en de FPÖ, die nu op Europees niveau uw belangrijkste partners zijn, gemeden.

Geert Wilders: Er bestaan oude citaten van Hans-Christian Strache over mij, die niet echt aardig waren. Maar dat speelt nu geen rol meer. Op zeker moment heb ik besloten om mezelf een beeld te vormen. Zo heb ik na enkele ontmoetingen met mevrouw Le Pen ingezien dat zij niet in het minst antisemitische opvattingen vertegenwoordigt. En wanneer ik met Strache en Le Pen deels meer gemeen heb dan met de partijen in het Nederlandse parlement, dan zou ik toch stom zijn om geen bondgenootschap met hen te sluiten. Daarom denk ik ook dat het belangrijk is een bezoek te brengen aan de PEGIDA-beweging – en er is niemand in de wereld die daarom mijn loyaliteit tegenover Israël in twijfel zal trekken.

profil: U hebt dus geen sociale angsten in samenhang met PEGIDA-organisator Lutz Bachmann, die foto´s van zichzelf met een Hitler-snor op internet zet?

Geert Wilders: Dat was heel dom van hem. Maar we maken allemaal fouten.

profil: Wat hebben u en meneer Bachmann eigenlijk tegen islamitische immigranten?

Geert Wilders: Ik heb niets tegen de mensen op zich. In Nederland en in Oostenrijk wonen vast en zeker heel veel moslims die trouw zijn aan de wet en zich bezighouden met het welzijn van hun gezinnen. Voordat ik op de dodenlijst van Al Qaida en de Taliban stond, ben ik door bijna alle landen van het Nabije en Midden-Oosten gereisd en daarbij heb ik veel gastvrije mensen ontmoet. De islam zelf echter beschouw ik niet als religie, maar als ideologie, die een bedreiging voor onze samenleving vormt. Hoe behandelt de islam op dit moment bijvoorbeeld christenen, journalisten, vrouwen, Joden, ongelovigen?

profil: U spreekt van “de islam”. Daarmee kunt u toch niet alle 1,3 miljard moslims bedoelen?

Geert Wilders: De grootste fout is dat politici steeds opnieuw benadrukken dat er maar enkele radicale moslims bestaan die de islam misbruiken. Na iedere terreuraanslag stellen Angela Merkel en Barack Obama vast dat deze niets met de islam te maken hebben, dat de islam een religie van de vrede is. Terwijl je alleen maar de koran hoeft te lezen.

profil: Kunt u eigenlijk een concreet voorbeeld van de islamisering van uw land noemen waarvoor u al meer dan tien jaar waarschuwt?

Geert Wilders: Kunnen moslims in Oostenrijk openlijk zeggen dat ze zich willen bekeren tot het christendom? Dat denk ik niet. Trekken er Oostenrijkse Jihadisten in de Jihad?

profil: Ja. En ja, maar dat is een minderheid.

Geert Wilders: Het is altijd slechts een minderheid! Waar trekken christenen of Joden in de Jihad?

profil: Er bestaan ook voorbeelden van onderdrukking en geweld in andere religies.

Geert Wilders: Niet in Europa. Overal in Europa waar d eislam in opkomst is, kunt u aanvallen op de vrijheid van meningsuiting waarnemen. Neem nu de aanslagen op de karikaturisten in Denemarken of Zweden of de aanslag op Charlie Hebdo. Leest u alleen maar soea 47, vers 4 in de koran: “Wanneer gij de ongelovigen ontmoet, treft dan hun nek en wanneer gij overwinnaar zijt, bind hen dan vast.” Dat geldt tot op de dag van vandaag.

profil: Dat wordt echter door het grootste deel van de moslims niet letterlijk genomen.

Geert Wilders: Vanwege zulke uitspraken ben ik de politiek ingegaan. Het is gewoon geen handelwijze van individuele personen. Het is de islam. Het is geen toeval dat al deze daders moslims zijn. Onze politici misleiden de mensen als ze beweren dat alle culturen gelijk zijn. Ik zeg dat onze westerse cultuur, die is gebaseerd op het Jodendom en het christendom, veel beter is dan de islamitische cultuur. Islam en vrijheid, islam en democratie zijn onverenigbaar. Daarom zouden we de westerse dominante cultuur ook in onze grondwetten moeten vastleggen.

Bron:
www.profil.at
Interview: Otmar Lahodynsky en Anna Giulia Fink

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s