Opvang asielzoekers puilt uit door tekort woningen

2884684Asielzoekerscentra puilen uit met vluchtelingen die recht hebben op een woning maar die niet krijgen. Van de 25 duizend bewoners van Nederlandse asielzoekerscentra wacht meer dan de helft op een huis van de gemeente. De gemeenten zeggen dat ze niet genoeg vrijgekomen huurwoningen hebben om aan de vraag te voldoen.

Er zijn nu 13 duizend vluchtelingen met een verblijfsvergunning die op een huis wachten, blijkt uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Het Rijk heeft alle gemeenten verplicht, op grond van hun inwoneraantal, een percentage van hen onderdak te bieden. In het komende half jaar komen er nog eens ongeveer 13 duizend woningzoekende vluchtelingen bij. Mogelijk valt dit aantal hoger uit omdat veel Syrische vluchtelingen bezig zijn met gezinshereniging.

Veel gemeenten melden dat ze te weinig sociale huurwoningen in de aanbieding hebben om aan deze opdracht te voldoen. Zij vinden bovendien dat het Rijk hun hiervoor extra geld zou moeten geven; dat is daartoe tot nog toe niet bereid gebleken.

Om te voorkomen dat de achterstanden nog verder oplopen, moeten de provincies de gemeenten steviger aanspreken, vindt ambassadeur Marie-Louise van Kleef van het Platform Opnieuw Thuis. De provincies kunnen daarbij gebruikmaken van hun bevoegdheid woningen van gemeenten te vorderen voor de vluchtelingen – iets wat ze tot nu toe zelden hebben gedaan.

Het Platform Opnieuw Thuis is onder supervisie van het ministerie van Justitie in oktober opgericht door het Rijk, de gemeenten, de provincies en de woningcorporaties. Het moet oplossingen zoeken voor het onderbrengen van 29 duizend vluchtelingen dit jaar. Door de grote toestroom van asielzoekers, vooral uit Syrië en Eritrea, zijn de achterstanden in huisvesting het afgelopen half jaar verder opgelopen.

Provincies hebben de taak erop toe te zien dat de gemeenten de toegewezen vluchtelingen huisvesten. Van Kleef ziet aarzeling bij deze toezichthouders om de regie van de gemeenten over te nemen, als die in hun ogen in gebreke blijven. Dat is vorig jaar één keer gebeurd: de provincie Groningen heeft toen de gemeente Zuidhorn verplicht om per direct twee vluchtelingen te huisvesten.

Van Kleef: ‘De vraag is: wanneer kom je in actie? Je moet optreden als het nodig is. Er komt een moment dat ze dat moeten doen. Anders wordt het probleem alleen maar groter.’

Bron: De Volkskrant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s