The Great European Disaster Movie; beoordeling: betuttelend

Dit is de kop van een recensie van een pro-EU-documentaire die begin maart door de BBC werd uitgezonden. In de Telegraph verscheen een beschrijving en een oordeel die geen spaan heel laten van de poging om de kijker gunstig over de EU te stemmen. Hier delen uit dit stuk in de Telegraph:

…Wat volgde was ongeveer zo ver van een met redenen omkleed argument als men zich kan voorstellen – een mengelmoes van feiten, fictie en wilde speculaties die er ook in geslaagd is om een van de meest betuttelende stukken televisie te zijn die in lange tijd werden uitgezonden.

We begonnen niet met statistieken of harde bewijzen, maar met Angus Deayton in een vliegtuig in de “nabije toekomst” en een fictief verhaal en een montage over het opsporen van de neergang en de val van het EU-imperium. Het vliegtuig was in de problemen en kon nergens een plek vinden om te landen – omdat jij, ik en de rest van ons egoïstisch, politiek onwetend, xenofoob en de erg nationalistische Europeanen niet hadden geweten wat goed voor ons was en de EU deden opsplitsen.(…)

(Ja, Geert Mak mag als eurofiel ook nog even z’n zegje doen, maar wat hij zei heeft zo weinig indruk gemaakt dat ik het een dag later al weer ben vergeten, daarom maar weer even gekeken om hier geen onware zaken op te schrijven: Volgens Geert Mak heeft vooral Duitsland problemen met leiderschap en een tekort aan vrijgevigheid [leg dat maar eens uit aan de gemiddelde Duitser van wie wordt verwacht tot z’n 67ste te werken terwijl de Griek al met 55 jaar met pensioen gaat, de belastingen ontduikt en niet betaalt en de Griekse regering ook nog eens met dreigementen komt als Duitsland de Griekse schulden niet betaalt]. De teneur van de hele documentaire laat zich goed samenvatten in de verklaring van één van de makers van de documentaire: “Net als in de aanloop naar WO I lijkt het alsof Europa slaapwandelend richting een economische ramp gaat die werkeloosheid en chaos te zien zal geven en waarvan deze generatie zich in ieder geval niet zal kunnen herstellen”. Als u het nog niet had begrepen; de EU is goed en een collaps van de EU is slecht).

Terug naar de Telegraph: … Maar deze [statistieken] gingen ten onder in het melodrama van de speculatieve elementen en ze bevatten geen enkele geloofwaardigheid. Niet in het minst in de laatste beelden, waar de documentaire zich wendde tot Oekraïne en Syrië en daadwerkelijk stelde dat we allemaal onder zowel Poetin als de Islamitische Staat zouden leven als we het Europese project niet zouden weten vorm te geven en er achter zouden gaan staan.

Zelden heeft een film, die zogenaamd een zaak ondersteunt, waarschijnlijk de mensen in de tegenovergestelde richting gedreven, simpelweg door betutteling en door de mensen te ergeren.

Een dag later zette de krant Telegraph op een rijtje wat er zoal verkeerd was aan de documentaire:

  1. Winston Churchill geloofde in een Verenigde Staten van Europa. Dit is onjuist, Churchill vond dat Groot-Brittannië er buiten moest blijven.
  2. In z’n eentje heeft de EU in Europa voor vrede gezorgd.
  3. Immigratie is alleen maar goed.
  4. Het Europese project heeft na WO II gezorgd voor een economische opkomst.
  5. Als Groot-Brittannië de EU verlaat, zal het niet langer handel kunnen drijven met de overgebleven 27 landen.
  6. Het Verenigd Koninkrijk zal uit elkaar vallen als de kiezer voor een verlaten van de EU besluit.
  7. De EU blijft Europa’s beste hoop op sociale rechtvaardigheid voor allen.
  8. Rusland´s territoriale ambities laten zien hoe belangrijk de EU is voor veiligheid.
  9. Het democratisch tekort van de EU kan opgelost worden door meer geld uit te geven aan propaganda vóór de EU.

Tenslotte vraagt de krant wanneer Daniel Hannan (MEP en EU-scepticus) van de BBC de gelegenheid zal krijgen om een documentaire van 75 minuten te maken met een tegenovergestelde mening.

Bronnen:
www.telegraph.co.uk
www.telegraph.co.uk
Auteurs: Gerard O’Donovan en Toby Young

Vertaald uit het Engels door:
“Vederso”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s