Marokko blokkeert gedwongen uitzettingen

Nederland kan illegale vreemdelingen voorlopig niet meer uitzetten naar Marokko. Dat is het gevolg van twee uitspraken van de Raad van State (Rvs).

De RvS oordeelde donderdag dat er sinds begin december 2014 geen zicht is op uitzetting van Marokkaanse vreemdelingen binnen een redelijke termijn. De uitspraak werd gedaan in de hoger beroepen van Marokkaanse vreemdelingen tegen twee uitspraken van de rechtbank Den Haag.

Zicht op uitzetting binnen een redelijke termijn is een voorwaarde voor de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie om illegalen uit te zetten naar hun land van herkomst. Momenteel lukt dat niet, omdat de autoriteiten in Marokko dwars liggen. Die weigeren een zogenoemde laissez passer af te gegeven. Zo’n laissez passer is bij een vreemdeling zonder paspoort nodig om hem gedwongen te kunnen uitzetten.

De weigering van Marokko volgt op het plan van Nederland om het sociale zekerheidsverdrag met Marokko op te zeggen. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) wil uitkeringen voor Marokkaanse Nederlanders die in Marokko wonen, aanpassen aan het levenspeil daar en ze dus verlagen. Marokko is daar fel op tegen en probeert Nederland op deze manier te dwarsbomen.

Bron: telegraaf.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s