Geld voor ‘meer blauw’ naar verbouwing politiebureaus

Het was een mooie belofte uit het regeerakkoord: 105 miljoen extra voor meer blauw op straat. Nu blijkt dat zo’n 10 procent wordt gebruikt voor de verbouwing van politiebureaus, om advocaten een plek te geven in de verhoorkamers.

Dat staat in de financiële onderbouwing van twee wetten, die regelen dat advocaten verdachten mogen bijstaan tijdens het politieverhoor. ‘Een aanzienlijk deel’ van de verhoorruimtes op politiebureaus moet worden verbouwd om daar ruimte voor te bieden.

Daarvoor haalt het kabinet 8 miljoen euro uit het potje voor meer blauw op straat. Nog eens 4 miljoen extra verdwijnt naar de bijscholing van agenten en hulpofficieren van justitie, om ze op te leiden over de nieuwe wetten.

Onverteerbaar
Het CDA vindt de gang van zaken onverteerbaar. ,,Dit is weer een loze belofte van het kabinet. Er wordt steeds een greep in de kas van de politie gedaan,” zegt Kamerlid Peter Oskam. Hij vindt dat de politie niet moet opdraaien voor de kosten van de nieuwe wetten. ,,12 miljoen klinkt misschien als weinig, maar daar kan de politie heel veel mee doen.”

De coalitie zet ook vraagtekens bij het besluit. ,,Ik wil weten hoe het zit, maar nu heb ik er geen oordeel over,” zegt Ockje Tellegen (VVD). PvdA’er Ahmed Marcouch wil ook opheldering, maar vindt de miljoenen niet per se verkeerd besteed. ,,Dit geld wordt gebruikt om de strafrechtketen te verbeteren. Wij zijn voor beter blauw boven meer blauw op straat.”

In het regeerakkoord staat evenwel letterlijk: de nationale politie krijgt structureel 105 miljoen per jaar extra. Dat maakt meer blauw op straat en meer capaciteit voor opsporing mogelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s