Justitieminister Van der Steur in jeugd gepakt voor diefstal

Links: Ard van der Steur op een klassenfoto, genomen toen hiji in de derde klas zat van het gymnasium Sancta Maria in Haarlem. Rechts: Van der Steur als minister van Veiligheid en Justitie op het Binnenhof © Privéfoto, ANP
Links: Ard van der Steur op een klassenfoto, genomen toen hiji in de derde klas zat van het gymnasium Sancta Maria in Haarlem. Rechts: Van der Steur als minister van Veiligheid en Justitie op het Binnenhof © Privéfoto, ANP

Ard van der Steur, de nieuwe minister Veiligheid en Justitie, is in zijn jeugd zelf ook één keer over de schreef gegaan. Van der Steur (45) sloop als tiener samen met andere buurtkinderen de Crayenester Basisschool in zijn toenmalige woonplaats Heemstede in, en stal daar samen met anderen spulletjes als pakjes fris, fineliners en cassettebandjes. Dat staat in de zaterdageditie van het AD.

Hij werd door politiemensen ingerekend en kreeg in 1985 een zogeheten ‘aantekening’ bij de officier van justitie in Haarlem voor het misdrijf ‘diefstal d.m.v. inklimming’ (tegenwoordig ‘diefstal d.m.v. insluiping’).

Die aantekening is inmiddels vervallen -dat gebeurt na uiterlijk 20 jaar- maar de diefstal staat nog wel geregistreerd. Van der Steur zegt dat hij er nog altijd baalt. ,,Natuurlijk schaam ik me ervoor: ik wou dat het nooit gebeurd was.”

Hij heeft er echter ‘nooit geheimzinnig’ over gedaan. ,,Ik heb het vóór mijn aantreden als minister aangekaart maar het was kennelijk geen beletsel want ik ben benoemd.”

‘Dure les’
Van der Steur vindt niet dat het hem op het departement van Justitie ongeloofwaardig maakt. ,,Juist niet. Ik was nog maar jong, maar het is voor mij een les geweest, een dure les, waardoor ik één ding heel zeker weet: als mensen één keer iets fout doen, moet justitie direct en snel ingrijpen, zodat het bij dat ene blijft, het niet van kwaad tot erger gaat. Daar maakte ik me als Kamerlid al sterk voor, en nu als minister.”

Zelf heeft hij nooit meer iets illegaals gedaan, ‘en, ja, dat weet ik zeker’. ,,Behalve misschien wat bonnen voor te hard rijden.”

Bron:AD.nl

2 gedachtes over “Justitieminister Van der Steur in jeugd gepakt voor diefstal

  1. Hahah ! en nu zeker extra coulant tegenover de zielige allochtonen kleine criminelen zijn want stel je voor dat hun toekomst daardoor zou worden beschadigd…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s