Dreigingsniveau blijft ‘substantieel’

Het dreigingsniveau in Nederland is nog steeds substantieel. De kans op een aanslag in Nederland blijft reëel. Dat schrijft minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij zegt dat wat recentelijk in Frankrijk, België en Denemarken is gebeurd, ook in ons land kan gebeuren.

Niet alleen jihadisten die terugkeren uit strijdgebieden, maar ook geradicaliseerden die nooit zijn uitgereisd, vormen een veiligheidsrisico. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om jihadisten die zijn tegengehouden aan de grens en daar gefrustreerd over zijn.

Ook kan propaganda die via internet en sociale media verspreid wordt, een rol spelen. Actualiteiten kunnen als trigger werken. De overheid houdt rekening met de mogelijkheid van individuele acties, mogelijk geïnspireerd door oproepen van jihadistische organisaties, of door Nederlanders in jihadgebieden. Maar de dreiging kan ook uitgaan van kleine groepen en lokale netwerken.

Een deel van de jihadisten die betrokken waren bij de aanslagen in Denemarken en Parijs, had een crimineel verleden en is in de gevangenis geradicaliseerd. Volgens de minister is het probleem in Nederlandse gevangenissen beperkt, omdat terrorismeverdachten op terroristenafdelingen van gevangenissen worden geplaatst, afgezonderd dus van de andere gevangenen.

Het totaal aantal mensen dat afreist naar jihadgebieden, is de afgelopen maanden toegenomen tot 190. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft het over een „kleine maar gestage toename”. Van die 190 mensen zijn er ongeveer 35 teruggekeerd en 30 gesneuveld.

Bron: telegraaf.nl

Hoe zou dat nou komen? We halen ze binnen, laten ze niet gaan en laten ze terugkomen….dendieje  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s