NOS Journaal vergeet één belangrijk ding te benoemen bij verhaal over vermoorde christenen in Syrië. Kun je raden wat het is?

nos

Kijkers klagen: “Kan dat niet specifieker?”

Gisteren bracht het NOS Journaal een reportage over de dramatische situatie in Syrië, meer specifiek Aleppo, waar christenen worden uitgemoord door radicale moslims van islamitische terreurgroepen als al-Nusra en ISIS.

Een verslaggever van Nieuwsuur kon het hoofd van de Armeens-christelijke kerk interviewen over de snel slinkende christelijke gemeenschap in Aleppo en het hele land. Een belangrijk onderwerp dat op de juiste manier moet worden gebracht.

En daar ging het mis. De NOS noemde de aanvallers van de Syrische christenen “extremistische strijdgroepen”. Volledig citaat:

“De oorlog in Syrië is al vier jaar aan de gang met rampzalige gevolgen voor het land en voor de mensen, zoals voor christenen. Ze worden aangevallen door extremistische strijdgroepen en vluchten massaal het land uit. Een ploeg van Nieuwsuur kreeg toegang tot Syrië en sprak in de zwaarbevochten stad Aleppo met het hoofd van de Armeens-christelijke kerk. Hij ziet zijn gemeenschap snel kleiner worden.”

Pas tegen het einde van de reportage komt de afkorting ‘IS’ voorbij. Verder wordt er geen seconde uitgelegd wat het motief is de “extremistische strijdgroepen” om de christenen uit te moorden en weg te jagen. Sommige kijkers werden terecht boos om die niet bepaald specifieke term, alsof de NOS vindt dat de feiten moeten worden weggemoffeld:

Bekijk zelf de video uit het NOS Journaal van gisteren:

Een gedachte over “NOS Journaal vergeet één belangrijk ding te benoemen bij verhaal over vermoorde christenen in Syrië. Kun je raden wat het is?

  1. Wat vreemd want in de Franse journaals gebeurt er precies hetzelfde, erger nog geen woord over christenen en de Islamistische Staat wordt daar” Daesh” genoemd, een arabische naam, terwijl de hele wereld IS of ISIS zegt !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s