Verdachte serie van massale blackouts in vier NAVO hoofdsteden

Washington, Amsterdam, Rome en Ankara in 12 dagen tijd getroffen door ontwrichtende stroomstoringen.

Ongelukkige kettingreactie na een technisch defect, of een cyber terreuraanslag?

Vier opeenvolgende massale stroomstoringen in slechts twaalf dagen tijd. In alle gevallen werden grote gebieden en hoofdsteden van NAVO landen urenlang lamgelegd, zoals in en rond Amsterdam. Duidelijke antwoorden over het hoe en waarom werden niet gegeven, behalve enkele weinig overtuigende verklaringen over onverklaarbare storingen of explosies in elektriciteitsfaciliteiten. Was er in werkelijkheid sprake van een serie cyber (terreur)aanslagen op NAVO doelwitten?

Washington

Washington, Amsterdam, Ankara en Rome werden in nog geen twee weken tijd getroffen door enorme blackouts. Zelfs het Witte Huis kwam enkele minuten zonder stroom te zitten. In regeringsgebouwen gingen de lichten uit, musea moesten worden geëvacueerd. Naast het financiële centrum in New York is het centrale overheidsgebied in Washington het belangrijkste strategische doelwit in de VS.

Nog voordat bekend was hoeveel gebouwen, fabrieken en andere instellingen geen stroom meer hadden, verklaarden de Amerikaanse autoriteiten dat het ‘zeker niet om een terreuraanslag’ ging. Nee, het was een explosie in een elektriciteitsstation ergens in de staat Maryland geweest. Details konden echter niet worden gegeven, en de netbeheerder legde geen enkele verklaring af.

Het was overigens al de derde stroomuitval in Washington sinds maart. Is het slecht onderhouden Amerikaanse elektriciteitsnetwerk aan het instorten? Komt het net als in Duitsland door de stapsgewijze omschakeling op volkomen onbetrouwbare ‘groene’ energie? Terroristen waren het in ieder geval niet, aldus de regering, ondanks het feit dat er vrijwel dagelijks wordt gewaarschuwd voor nieuwe aanslagen op Amerikaanse bodem.

Rome

Slechts zes dagen eerder werd Rome eveneens getroffen door een urenlange blackout. Ook de internationale luchthaven werd compleet plat gelegd. De oorzaak is nog steeds niet bekend.

Ankara

Eén dag eerder beleefde Turkije de ergste stroomstoring sinds de verwoestende Marmara aardbeving in 1999. In de hoofdstad Ankara brak chaos uit. Ruim 70 miljoen Turken –bijna de gehele bevolking!- werden enige tijd van elektriciteit beroofd. Het openbaar vervoer kwam stil te liggen, verkeerslichten deden het niet meer, machines in fabrieken stopten ermee, mensen raakten opgesloten in liften, mobieltjes waren niet bereikbaar, ziekenhuizen moesten noodaggregaten inschakelen en bewakingscamera’s vertoonden urenlang een zwart beeld.

Linkse extremisten misbruikten de wanorde om het paleis van Justitie binnen te dringen en een officier van Justitie te ontvoeren. Die werkte aan de zaak van een demonstrant die bij de protesten in het Gezi Park was doodgeschoten.

Premier Davutoglu reageerde spontaan dat de blackout wel eens het gevolg van sabotage kon zijn. De officiële oorzaak is echter een ‘ongelukkige’ kettingreactie die ontstond door ‘wanbeheer’ en die een energiecentrale deed uitvallen, waardoor er abnormale schommelingen in het netwerk ontstonden, dat vervolgens in bijna het hele land uitviel.

De grote Turkse krant Hurriyet schreef echter dat het goed uitgebouwde elektriciteitsnetwerk niet zo massaal had kunnen uitvallen door enkel ‘wanbeheer’. Veel Turken denken dan ook dat de echte oorzaak een cyber (terreur)aanval op hun land was. Op het Turkse internet wemelt het dan ook van de speculaties en complottheorieën. Eén daarvan beweert dat de regering er zelf achter zat, om zo de steun voor kernenergie onder de bevolking te vergroten.

Amsterdam

Op 27 maart werden onze eigen hoofdstad en grote delen van Noord Holland getroffen door een dubieuze serie van blackouts. Het leven van bijna 3 miljoen mensen raakte ernstig ontregeld; duizenden kwamen vast te zitten in treinen, trams en in files.

Volgens de Nederlandse autoriteiten zou de oorzaak een defect schakelstation in Diemen zijn geweest. Er werden onmiddellijk Kamervragen gesteld hoe het mogelijk was dat er zo’n massale stroomstorting kon optreden door het uitvallen van één onderdeel. Dat is extra vreemd als bedacht wordt dat het Nederlandse elektriciteitsnetwerk is opgebouwd uit een systeem van ringen, juist om een dergelijke kettingreactie te voorkomen.

Ook in Nederland vragen sommigen zich dus af of Schiphol, de vierde luchthaven van Europa, en het gehele spoorwegnetwerk in Noord Holland inderdaad werden uitgeschakeld door een ‘simpele’ technische storing, of dat de echte oorzaak een cyber (terreur)aanslag was, die om onbekende redenen niet aan het publiek bekend mag worden gemaakt. Vier enorme blackouts in slechts 12 dagen in NAVO hoofdsteden lijken namelijk een beetje té toevallig te zijn.

Bron: Xandernieuws.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s