Turkije boos op paus

Uitspraak over genocide valt verkeerd.

Paus Francicus wil de geest van het Tweede Vaticaans Concilie weer leven inblazen.

“WANNEER IS TURKIJE NOU NIET BOOS !

Turkije is boos op paus Franciscus na diens uitspraken over de Armeense genocide. De kerkvorst noemde die zondag „de eerste genocide van de twintigste eeuw”. Turkije riep enkele uren later de ambassadeur van het Vaticaan op het matje.

De kerkvorst deed zijn uitspraken tijdens een speciale mis vanwege de genocide in 1915. Over bijna twee weken wordt herdacht dat de slachting honderd jaar geleden plaatsvond.

„Het verzwijgen of ontkennen van het kwaad is als het toestaan dat een wond blijft bloeden zonder dat je die verbindt”, sprak Franciscus. Hij verklaarde het zijn plicht te vinden om de mannen, vrouwen, kinderen, priesters en bisschoppen te eren die „gevoelloos” zijn vermoord.

De uitspraak van de paus is politiek beladen. Turkije en Armenië hebben een eeuw na dato nog steeds ruzie over de vraag of tijdens de oorlog genocide (volkerenmoord) is gepleegd op de Armeniërs, die destijds onder het gezag van het Ottomaanse Rijk vielen. Vaststaat dat honderdduizenden Armeniërs om het leven kwamen door geweld, honger en deportaties naar de woestijn. Sommige historici spreken van anderhalf miljoen slachtoffers.

Turkije ontkent dat er genocide heeft plaatsgevonden. Volgens dat land is het aantal slachtoffers overdreven en ging het om oorlogsslachtoffers. De ambassadeur van het Vaticaan kreeg dan ook te horen dat Turkije „diep bedroefd en teleurgesteld” is en hij werd erop gewezen dat geen enkel internationaal hof de genocide erkent. De uitspraken van de paus hebben volgens het land het vertrouwen geschonden.

Turkije schrapte eerder zondag al een persbijeenkomst op de ambassade in het Vaticaan toen bekend werd dat de paus het woord genocide zou gebruiken.

2 gedachtes over “Turkije boos op paus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s