EU-lidstaten onbetrouwbaar

De Europese Unie is een vereniging van onbetrouwbare leden die meer geld willen halen dan brengen. Europa is te materialistisch geworden, gedreven door geld, terwijl Europa voor idealen moet staan. Dat zegt Alex Brenninkmeijer van de Europese Rekenkamer in een interview dinsdag met de Volkskrant.

 

Volgens Brenninkmeijer (63) zijn Nederlanders bereid om voor hun eigen land idealen te aanvaarden als deel van de nationale identiteit, maar voor Europa niet. Daar geldt volgens hem ‘beter verkeerd besteed bij mij, dan goed bij de buren’ en een gevoel van what’s in it for me?

De voormalige Nationale ombudsman, nu een jaar lid van de Europese Rekenkamer, denkt dat Nederlanders net zo slecht zijn als hun buren uit andere EU-lidstaten. Dat blijkt volgens hem uit steekproeven van de Rekenkamer. „De grootste fraude met het Europees Sociaal Fonds staat op naam van Nederland”, aldus Brenninkmeijer.

„Europa verkeert in een heel zwakke positie. De EU is in politieke en geopolitieke zin een reus op lemen voeten, vindt hij. „We zijn zo kwetsbaar. Pas nu begint door te dringen dat Rusland zo bij ons op de stoep kan staan. En wat doet Europa dan? Wat is Europa dan? Zijn we een defensiegemeenschap, vormen we een EU-leger?” De macht is volgens Brenninkmeijer bovendien weggesijpeld uit Den Haag. „De pijn en beperking die Europese samenwerking oplegt, ontgaan de politici.”

Al geruime tijd is hij bezig om de publicatie van het jaarverslag van de Europese Rekenkamer te schrappen. „Dat kost 80 miljoen euro per jaar, 60 procent van ons budget. Er is discussie over”, zegt hij. „Het jaarverslag is onleesbaar, geeft een boodschap die niemand begrijpt en heeft geen effect.” Brenninkmeijer noemt het onbegrijpelijk dat de Rekenkamer al twintig jaar de boekhouding van de EU afkeurt en het Europees Parlement er vervolgens toch elk jaar mee akkoord gaat.

Bron: telegraaf.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s