‘Europa kijkt weg van vluchtelingentragedie’

De bootramp in de Middellandse Zee zondag waarbij waarschijnlijk zevenhonderd migranten zijn verdronken, was opnieuw aanleiding voor felle kritiek op het handelen van Europa. Zo vergeleek premier Joseph Muscat van Malta het „wegkijken van Europa en de rest van de wereld voor de tragedie die zich aan het voltrekken is in de Middellandse Zee”, met het wegkijken bij genocides in het verleden.

Volgens premier Matteo Renzi van Italië is Europa getuige van „systematische afslachting in het Middellands Zeegebied”. „Hoe kunnen we ongevoelig blijven als massa’s mensen sterven terwijl we over communicatiemiddelen beschikken waarmee we alles in de gaten kunnen houden”, vroeg de Italiaanse premier zich af.

De Europese Unie lanceerde onlangs operatie Triton, om het probleem met bootvluchtelingen aan te pakken. Dat gebeurde nadat Italië zijn eigen humanitaire operatie Mare Nostrum sterk had ingekrompen. Triton krijgt echter veel kritiek van onder meer hulporganisaties, omdat het niet genoeg zou doen om mensen te redden.

Ook vanuit de Europese Unie zelf klonken zondag stemmen om nu echt iets te doen. De buitenlandchef van de Europese Unie Federica Mogherini riep zondag Europese regeringen op om acties te steunen die vluchtelingen in het Middellands Zeegebied moeten beschermen. „We hebben nu te vaak gezegd dat dit nooit meer mag gebeuren. Het is tijd dat de EU direct een einde maakt aan dit soort tragedies”, zei Mogherini. Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen in Luxemburg bijeen om de zaak te bespreken, liet de Europese politica weten.

Bron: telegraaf.nl

Wegkijken?? En die 100.000en die de EU al heeft opgevangen? De oplossing is, er voor zorgen dat ze NIET kunnen oversteken. ………..dendieje

4 gedachtes over “‘Europa kijkt weg van vluchtelingentragedie’

 1. Welke vluchtelingentragedie ? Wie heeft de verrotte schepen gekocht en met mensen overbeladen ? Wij misschien ? En is het bewezen dat 700 passagiers zijn verdronken en überhaupt of een schip is gekapseisd ? Zien is geloven…

  Like

 2. Of het zo is of niet, de enigste oplossing is er voor zorgen dat ze niet kunnen oversteken. DAAR zou de EU, VN kunnen helpen. Maar het zou me niet verbazen als er binnenkort gewoon een pendeldienst tussen Libie en Italie ingesteld wordt.

  Like

  • Mij ook niet want met wie moet de EU/VN daar onderhandelen aangezien er geen regering meer in Libië is, alleen jihadisten, vrijgelaten gevangenen en wat milities lopen daar rond? Khadaffi zorgde wel voor een bufferzone in zijn land om de Afrikaanse migranten op te vangen en die is door het toedoen van Amerikanen gedood. En nu blijven de Europese landen met de gebakken peren zitten.

   Like

   • Die gebakken peren moeten we ook nog afstaan aan die “vluchtelingen”. Het zal alleen nog erger worden want er zal geen militairen gestuurd worden naar Libie. Sterker nog. De EU wil die boten al eerder opvangen, dus dichter bij de kust van Libie en dan in Italie afleveren.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s