Tijdelijke opvang illegalen in vijf steden

Image ANP220415231-1

Er komt een tijdelijke en sobere opvang voor illegalen (‘bed, bad en brood’) in de vijf grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven) en in een terugkeerlocatie in Ter Apel. Die door het Rijk gefinancierde opvang zal in beginsel beperkt zijn tot enkele weken.

VVD en PvdA zijn het hierover eens, na ruim een week overleg over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, bevestigen bronnen in de regeringscoalitie. Het is de bedoeling dat de twee regeringspartijen woensdagavond het akkoord definitief bezegelen. Voor die tijd buigen de fracties van VVD en PvdA zich er nog intern over.

Na de noodopvang gaan illegalen naar de terugkeerlocatie in Ter Apel, om van daaruit te worden teruggestuurd naar hun eigen land. Wie daaraan weigert mee te werken, wordt alsnog op straat gezet. Mensen die ziek zijn, kunnen langer blijven in de noodopvang. Het is aan gemeenten om dat per geval te bekijken.

Burgemeesters

Bovendien geldt dat burgemeesters de verantwoordelijkheid houden voor de openbare orde en op basis van hun zorgplicht mensen op individuele basis kunnen opvangen. Het is de bedoeling dat andere gemeenten stoppen met het opvangen van illegalen. Op dit moment zijn er nog enkele tientallen gemeenten die dat doen.

De burgemeesters van de vijf grote steden zijn positief over het plan, aldus de bronnen. Wel moet het kabinet met hen nog een definitief bestuursakkoord sluiten.

Omslag

In de loop van woensdag werd duidelijk dat de onderhandelaars van VVD en PvdA – premier Mark Rutte, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, PvdA-leider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher (ook PvdA) – het eens waren geworden over een brief die vervolgens nog door staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Asiel moest worden afgerond.

De regeringspartijen stonden vorige week nog lijnrecht tegenover elkaar over de illegalenopvang. Voortgang werd er nauwelijks gemaakt en een kabinetscrisis dreigde. Afgelopen weekeinde kwam de omslag. Toen ging Rutte bij Samsom op bezoek en hadden Zijlstra en Asscher een gesprek in aanwezigheid van PvdA-burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan.

Bron: ThePostOnline

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s