[VIDEO] Rutte gaat naar Brussel, en valt er de PvdA keihard af

De kans is groot dat we het laatste nog niet gehoord hebben over deze kwestie.

Zoals ik eerder vanmiddag al aangaf, zal de vluchtelingenproblematiek niet alleen in Nederland moeten worden aangepakt. VVD en PvdA kunnen zich een week lang van de buitenwereld afsluiten om ‘bed, bad en brood’ te regelen.. maar uiteindelijk is Nederland ook maar één van de 28 lidstaten van de EU, en is het dus van belang wat de club van Brussel proces gaat doen aan deze ellende.

Vandaar dus een bijzondere EU-top vandaag, waarbij de regeringsleiders van alle lidstaten aanwezig zijn. De top is aangevraagd door Malta en Italië en die Zuid-Europese landen hebben eigenlijk maar één groot belang hierbij: hun marines zijn dag en nacht bezig geweest met het redden van mensenlevens. Daarna zijn hun begravenisdiensten bezig geweest met het begraven van de doden, terwijl hun vluchtelingenkampen overvol raakten met de overlevenden. Zij willen dat andere landen het redden en opvangen ook voor hun rekening nemen, en niet alles meer met z’n tweeën moeten zien te bolwerken.

Dat is echter in het geheel niet de inzet van Nederland. Zelfs totáál niet waar men hier mee bezig is. Zie wat Rutte zojuist in Brussel verkondigde:

http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/04/ruttebrusselpvda.mp4?_=1

Je hoort het: onze minister-president rept met geen woord over mensen van de verdrinking redden, en heeft het alleen over het eenvoudiger maken van het terugsturen van vluchtelingen, vraagt zich openlijk af wat Afrika en de andere EU-lidstaten gaan doen terwijl hij betoogt dat Nederland al meer dan genoeg bijdraagt. Kortom: alle rechtse speerpunten passeren de revue. De linkse neemt hij niet eens in z’n mond.

Nederland geeft dus gewoon niet thuis op de agendapunten die voor de aankaarters van de top – Italië en Malta dus – nu juist zo belangrijk zijn. Het zal ermee te maken hebben dat Rutte lid is van een rechts-liberale partij, daar waar Renzi (Italië) en Muscat (Malta) juist lid zijn van hun nationale variant op de PvdA. Reken er dus maar op dat Rutte vanavond een flinke kluif heeft aan de discussie. Dit wordt een botsing van ideologieën.

Maar het is niet alleen de strijd met andere EU-lidstaten, want het is ook moeilijk in te denken dat Rutte deze uitspraken deed namens het gehele kabinet, en niet alleen het VVD-smaldeel. Want het hele idee dat de PvdA-ministers van de recente probemen hebben is dat het in eerste instantie een humanitaire crisis is. En pas daarna een vraagstuk over migratie. Laat staan dat zij zijn oplossingen over betere grensbewaking of een toename aan Nederlandse inzet zullen steunen.

Waar de PvdA het samen met Renzi en Muscat altijd over heeft is het redden van drenkelingen, en daarover spreekt de minister-president met geen woord. Deze beelden zullen bij de PvdA ongetwijfeld niet in goede aarde vallen. Het is dan ook zeer de vraag of de ‘bed, bad en brood‘-crisis van de voorbije week niet een staartje gaat krijgen in de vorm van Rutte’s uitingen over de vluchtelingen die de Middellandse Zee overtrekken.

Bron: De Dagelijkse Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s