Prominenten maken zich zorgen, willen meer geld voor Defensie

RNLAF_F-35_F-001_06

Een helder signaal naar het kabinet.

Met ‘prominenten’ worden te vaak mensen bedoeld die helemaal niet zo prominent zijn. Maar in dit geval is dat zeker niet zo. Een groep van 38 prominenten, bestaande uit onder anderen Hans Hillen, Hans Wiegel, Frits Bolkestein, Onno Ruding en de voormalige Commandanten der Strijdkrachten Dick Berlijn en Peter van Uhm, hebben een belangrijk manifest geschreven.

In dat manifest stellen zij, geheel terecht, dat Defensie veel meer geld nodig heeft om de internationaal verslechterde situatie aan te kunnen. Dat kan nu niet. Via NOS.nl:

In het manifest, dat werd overhandigd aan de ministers Hennis en Koenders, zeggen de ondertekenaars dat de bezuinigingen op defensie de afgelopen 25 jaar te ver zijn doorgeschoten. Volgens hen is de inzetbaarheid van de Nederlandse krijgsmacht onaanvaardbaar verminderd. 

Ze stellen dat Nederland op dit moment in feite maar één missie goed kan doen:

De operationele beschikbaarheid is te laag, de voorraden zijn te gering, het voortzettingsvermogen van de krijgsmacht is niet voldoende. Dat wil zeggen dat je eigenlijk maar één missie goed kunt uitvoeren.

Dat is natuurlijk veel en veel te weinig. De ondertekenaars van het manifest willen dat er 1,5 miljard euro extra naar Defensie en Buitenlandse Zaken gaat. Het goede nieuws is dat minister van Defensie Jeanine Hennis het er nog mee eens is ook. Helaas kan en wil ze geen bedragen noemen:

“Dit gaat om grote bedragen, dat betekent dat we in het kader van verwachtingsmanagement goed moeten kijken naar wat de krijgsmacht nodig heeft. Het vraagt om een meerjarig perspectief. Dat bedrag kan worden uitgesmeerd over een aantal jaren.”

Het is inderdaad broodnodig, en eigenlijk kunnen we niet wachten met een flinke investering in Defensie. Polen is zo slim om niet langer te wachten; dat land gaat er gewoon mee aan de slag en hoopt snel naar de 2 procent van het bruto binnenlands product te gaan, zoals het hoort als je lid bent van de NAVO.

Natuurlijk, Polen ligt dichter in de buurt van het steeds agressiever wordende Rusland, maar wij krijgen ook met Russische agressie te maken (denk aan de Russische oorlogsschepen en bommenwerpers die wij steeds onderscheppen als ze in onze buurt komen). Bovendien zijn er zat andere uitdagingen in de wereld waarbij we ons niet afzijdig kunnen houden. Denk aan de missie in Mali en onze militaire bijdrage in Irak.

Defensie is er voor ons allemaal. De gemiddelde Nederlander begrijpt dat inmiddels wel. Nu is het tijd dat de politiek écht laat zien dat zij het ook begrijpen.

Bron: De Dagelijkse Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: