Dijsselbloem geeft toe: scenario’s voor de Grexit liggen al lang en breed klaar

dijsjebloemje

Minister Dijsselbloem is er stellig over: de eurozone én Nederland zijn helemaal voorbereid op een eventueel Grieks uittreden.

De Nederlandse pers stortte zich vandaag liever op het grote ‘bed, bad en brood’-debat, maar de internationale media hadden een andere reden om over Nederland te schrijven: in een algemeen overleg waar Minister Dijsselbloem aanwezig was, vroeg CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt hem een aantal keer naar de mogelijke gevolgen van een ‘grexit’ – de situatie waarin Griekenland en de eurozone hun wegen scheiden.

De internationale media raken er niet snel over uitgepraat:

Jeroen Dijsselbloem, who heads the group of finance ministers of countries that use the euro, had been asked specifically whether there is a “plan B” in case Greece should be forced out of the euro zone or defaults on its debts.

“(Is) the eurozone prepared for eventualities, the answer to that is: ‘yes’,” Dijsselbloem said.

Dijsselbloem, who is also the Netherlands’ finance minister, was answering questions at a meeting with members of Dutch parliament.

Allereerst: uiteraard is er een plan B. Er is altijd een plan B. Er zijn meer dan genoeg ambtenaren werkzaam in zowel Dijsselbloems eigen ministerie, als in Brussel, Athene, Berlijn en Frankfurt om het alleen al bezigheidstherapie voor werknemers te laten zijn om een plan B te verzinnen voor wat er moet gebeuren mochten Varoufakis en Tsipras gewoon doorgaan met het spelen van hoogspel met de toekomst van Griekenland.

Maar goed, tot dusverre heeft niemand het bestaan van zo’n plan durven toegeven, omdat het een signaal zou uitzenden dat de eurozone en Nederland misschien wel hopen of wachten tot het moment dat de Atheense stekker eruitgaat. Voor potentiële investeerders en andere geldschieters is dat natuurlijk een desastreus vooruitzicht, en laat Griekenland juist die mensen in deze tijden heel hard nodig hebben.

Hoe dan ook ziet het er nu zo grauw uit, dat zelfs Dijsselbloem moet toegeven dat er een plan B is. Omdat anders de eurozone eruitziet als een naïef clubje wat gewoon niet voorbereid is. Dat de PvdA’er ook de behoefte voelt om zijn onderhandelingspartners aan Griekse zijde een verbaal pak slaag te geven, is ook een teken aan de wand:

“Hopefully we were able to make a kind of new start this week,” he said. “I say ‘hopefully’ because of course the result has yet to be seen.”

Dijsselbloem said he could not confirm reports in Greek media about statements by Tsipras and Varoufakis on which of various economic reforms they might apply to satisfy Greece’s creditors.

“I wish that less time would be given to interviews, and more on extraordinarily conscientiously working on keeping Greece from the threatening abyss,” he said.

Het lijkt er dus op dat Nederland en de eurozone niet alleen voorbereid zijn op een mogelijk uittreden van Griekenland, maar die scenario’s binnenkort ook echt van de plank mogen gaan halen.

Het zou beter zijn als NEDERLAND uit de Euro gaat……….dendieje

Bron: De Dagelijkse Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s