VVD en PvdA ploeteren zich een weg door ‘bed, bad en brood’-debat

8157467067_f05b773930_k

Het gaat allemaal niet meer van harte bij de coalitie. Maar VVD en PvdA zijn nog niet bereid te stoppen met toneelspelen.

Alhoewel VVD en PvdA vorige week al in staat leken de kabinetscrisis rond ‘bed, bad en brood’ te bezweren en weer over te gaan tot de orde van de dag, was het vandaag weer tijd om oude wonden open te rijten. Want nadat VVD en PvdA al heel veel dingen hadden gezegd over de opvang voor illegalen en hoe beperkt of uitgebreid dat dan wel niet moet zijn, had de Tweede Kamer z’n zegje er nog niet over gedaan. Dat mocht vandaag, in een Kamerdebat over de kwestie.

De inbreng van de oppositiepartijen was voorspelbaar: Pechtold vond alles maar heel beschamend, VNL en VVD vonden het akkoord niet rechts genoeg, SP en ChristenUnie vonden het akkoord niet links genoeg en het CDA sloot zich uiteraard enthousiast bij alle drie de kampen aan.

Wat er voornamelijk opviel, waren de bijdrages van de PvdA- en VVD-fractievoorzitters. Zowel Samsom als Zijlstra werd behoorlijk hard gegrilld. Niet gek ook, want de heren hielden verhalen die compleet tegenovergesteld aan elkaar waren. Samsom benadrukte hoe barmhartig men wel niet zou zijn, en hoe fijn Nederland eigenlijk niet is om te zijn als je een illegaal bent. Gemeenten? Ja, die zijn lief. Als zij niet willen meewerken dan gaan we alsnog met ze samenwerken.

Maar VVD’er Zijlstra zei iets heel anders. Zijlstra had het over het strenger maken van het beleid, over sneller uitzetten en over het feit dat je in Nederland niet zomaar kan vestigen. En als gemeenten niet meewerken, dan worden ze gekort.

En wat zei de premier? Die had het over Samsom en Zijlstra die in ‘unisono‘ hadden gesproken. Ze waren het op alle fronten eens!

Tja. Ondertussen lijken de uitlatingen van Mark Rutte steeds meer op die van zijn voorganger in de maanden januari en februari 2010. Terwijl Balkenende’s kabinet zienderogen afbrokkelde bleef de CDA-premier benadrukken hoe eensgezind de regeringspartijen waren, hoe weinig problemen zich voordeden en hoe fijn CDA en PvdA alles onderling konden oplossen. Echt, alles toppie hoor! Ook als er crisisberaad was, was er eigenlijk geen vuiltje aan de lucht.

Twee maanden later stonden er ineens Tweede Kamerverkiezingen gepland. Kennelijk toch niet zo toppie, hè?

Eens kijken hoe lang VVD en PvdA de schijn nog kunnen ophouden. Want deze schertsvertoning duurt al sinds afgelopen december. De ‘bed, bad en brood’-kwestie is niets minder dan een bananenschil waar dit kabinet nét niet over uitgegleden is. Op naar het volgende politieke ongeluk.

Bron: De Dagelijkse Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s