IS-schilderij weggehaald na ophef

De Vlaardingse schilder Cees Eykelenboom heeft een schilderij van een onthoofde IS-gijzelaar weggehaald, nadat er – met name op het sociale medium Twitter – ophef over was ontstaan.

Knipsel

Het schilderij hangt al enige tijd voor het raam van Eykelenboom. Hij had het geschilderd voor een expositie rond de Geuzenmand, in maart van dit jaar, zo vertelt de kunstenaar aan dagblad Tubantia. ,,Het thema was journalistieke vrijheid en kunstenaars was gevraagd om rond dit thema een expositie te maken. De hele maand hing de Hoogstraat vol met dit soort werk, waartussen de mijne niet eens opviel.”

Aanstoot

Pas nadat journalist Harald Doornbos een tweet weidde aan het schilderij, kwam de ophef los.

Doornbos zelf omschreef het schilderij als “gestoord” en in reacties werd het “bizar” en “misselijkmakend” genoemd. Eykelenboom zegt het werk juist daarom te hebben gemaakt: ,,Kunst moet gemaakt en getoond kunnen worden. Het moet discussie oproepen. Ik heb mijn doel nu wel bereikt. Ik vind het goed dat mensen hier aanstoot aan nemen, daar doe ik het voor. Ik ben een kunstenaar.”

Desondanks heeft Eykelenboom besloten het schilderij weg te halen: ,,Dat heb ik gedaan omdat de media mijn buren lastigvielen. Maar ik zou dit volgend jaar gewoon weer doen.”

Bron: telegraaf.nl

Een gedachte over “IS-schilderij weggehaald na ophef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s