Laffe schrijversvereniging PEN doet knieval voor bedreigers vrije woord

DENMARK CARTOON MOHAMMED

Bestuurslid stapt boos op: ‘Eerder waren we nog allemaal Charlie’

De Nederlandse afdeling van PEN, de internationale schrijversvereniging die zich naar eigen zeggen ‘inzet voor de vrijheid van expressie’, trok zich terug uit de organisatie van de debatavond met Kurt Westergaard in De Balie. Dat meldt NOS Nieuwsuur naar aanleiding van het bekend maken van de naam van deze speciale gast, eerder vandaag. Bestuurslid Maartje Duin kon deze beslissing niet verkroppen en stapte boos op.

“Ik vond het niet te verteren dat wij een paar maanden geleden met opgeheven potloden op de Dam stonden”, zo vertelt zij tegen de NOS, “en wij ons nu terugtrekken uit dit evenement”.

De internationale PEN-organisatie besloot eerder om Charlie Hebdo een prijs voor de vrijheid van meningsuiting toe te kennen, maar liefst 145 schrijvers protesteren tegen dat besluit. De Australiër Carey zei dat de organisatie blind is voor de “culturele arrogantie” van ‘de Franse natie’.

Knipsel

Aanslagen

moh-cartoonDe debatavond vergt extreme maatregelen van De Balie, dat verder vandaag de hele dag gesloten is vanwege de organisatie van de benodigde beveiliging. PEN Nederland realiseerde zich na de aanslagen op Charlie Hebdo, begin dit jaar, welke maatregelen een bezoek van Westergaard zou gaan vergen en wilde de verantwoordelijkheid voor de veiligheid niet dragen.

Westergaard werd vooral bekend om zijn cartoon van de profeet Mohammed met een bom in een tulband, en ontsnapte zelf eerder al eens aan een aanslag. Het debattheater is uitverkocht en alle aanwezigen zijn van tevoren gescreend. Binnen in De Balie is volgens directeur Yoeri Albrecht nog nooit zo veel beveiliging aanwezig geweest, zo weet het ANP te melden. “Met de komst van Westergaard zijn we maanden bezig geweest”.

Bron: ThePostOnline

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s