‘Taliban achter helikoptercrash’

KnipselIslamabad – De Taliban claimen verantwoordelijkheid voor de helikoptercrash in Pakistan waarbij de Nederlandse ambassadeur Marcel de Vink gewond raakte. De terreurgroep zegt de helikopter met elf diplomaten uit de lucht te hebben geschoten. Het doelwit zou de Pakistaanse premier Nawaz Sharif zijn geweest, die in een andere helikopter zat. ,,De helikopter is neergeschoten met een antiluchtdoelraket, waardoor de piloten en veel buitenlandse ambassadeurs omkwamen,” aldus de Taliban in een verklaring in het Urdu (de officiële taal van Pakistan).

De authenticiteit van de claim is nog omstreden. Volgens de Pakistaanse krant Dawn zei het leger al snel dat er geen sprake was van een terreuraanslag of een actie van kwaadwillenden.

De helikopter stortte neer op een school in een vallei. Er vielen zes doden, onder wie de ambassadeur van Noorwegen en de Filipijnen. Ook de vrouwen van de ambassadeurs van Indonesië en Maleisië kwamen om, net als de twee piloten van de helikopter.

Marcel de VinkZiekenhuis

Naast De Vink raakte ook de Poolse ambassadeur en nog een derde persoon gewond. Ze zijn met helikopters naar een militair ziekenhuis gebracht in de plaats Gilgit, 300 kilomter ten noorden van hoofdstad Islamabad. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laat weten in nauw contact te staan met de Pakistaanse autoriteiten.

De MI-17 helikopter maakte deel uit van een een colonne van drie helikopters. De groep was onderweg naar de opening van een toeristische attractie in het gebied. Premier Sharif zou het officiële gedeelte verzorgen. Zijn toestel maakte direct na de crash rechtsomkeert.

Ambulances

Een ooggetuige zei eerder tegen Al Jazeera dat het leek alsof een technisch mankement de oorzaak is van de crash. De piloot probeerde nog een noodlanding te maken. De school waar de helikopter op neerstortte, vloog in brand. ,,We werden gevraagd om veel ambulances te sturen, omdat de situatie urgent was”, aldus een officiële bron.

Marcel de Vink is sinds 2014 in Islamabad werkzaam. Eerder was hij hoofd van de politieke afdeling van de ambassade in Washington.

Bron: telegraaf.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s