Libië wijst EU-plan tegen mensensmokkelaars af

De Libische regering is tegen het voorstel van de Europese Unie geweld te gebruiken tegen smokkelaars die vluchtelingen naar Europa willen varen. De ambassadeur van het Noord-Afrikaanse land bij de Verenigde Naties spreekt van onduidelijke en „zeer zorgwekkende” plannen, meldde de BBC maandag.

De EU wil een VN-mandaat waarmee in Libische wateren militaire actie kan worden ondernomen om boten van smokkelaars tegen te houden of te vernietigen. Het voorstel maakt deel uit van bredere EU-plannen om de vluchtelingenstroom over de Middellandse Zee in te dammen en te voorkomen dat vluchtelingen verdrinken.

„De Libische regering is niets gevraagd. Ze hebben ons in het duister gelaten over wat hun intenties zijn, wat voor militaire actie ze willen ondernemen in onze territoriale wateren, dus dat is erg zorgelijk. We willen weten hoe ze een onderscheid kunnen maken tussen vissersboten en boten van smokkelaars”, aldus Ibrahim Dabbashi.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini zal de zaak maandag nog voorleggen aan de VN-Veiligheidsraad. Circa 60.000 mensen hebben volgens VN-schattingen dit jaar geprobeerd de Middellandse Zee over te steken, van hen zijn meer dan 1800 verdronken.

Bron: telegraaf.nl

“Natuurlijk gaan ze daar niet mee akkoord, ook Libië wil van die vluchtelingen af”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s