‘Wie vrede wil, bereidt zich voor op oorlog’

Leo2loop
(Titelfoto: bewerkte foto-crop van 120 mm kanon Leopard 2 tank)

Minister van Defensie Hennis-Plasschaert meldde op 15 mei bij Pauw aan tafel ‘er moet echt geld bij’ (Defensie), maar noemde geen bedragen. Wel hoorde ze dat er bedragen van ‘drie miljard, vier miljard’ zijn genoemd, waar ze van vond: “met alle respect, dat is er op dit moment niet”.

Natuurlijk is dat laatste alleen een kwestie van prioriteit geven. Moeten de miljardeninvesteringen in windturbines prioriteit hebben, of de ‘tanks terughalen’? Moet alles wat op landelijke en lokale subsidielijsten prijkt (cumulatief miljarden) prioriteit hebben, of de aanschaf van meer F-16 opvolgers? Ook lijkt het stoppen van het landelijk en lokaal (illustratie 1, 2, 3) verspillen van belastinggeld geen prioriteit te hebben.

Ondertussen staat de wereld op vele plekken in brand. Een aantal branden werken aanstekelijk op het brandbare materiaal binnen onze eigen grenzen. In het Oosten is een oude potentiële vijand zich stevig aan het herbewapenen. Met een Putin aan de leiding waar Arend Jan Boekestijn in zijn Haagsch College van 11 mei zorgwekkende stof tot nadenken over verstrekte (inclusief over het eigen Europees handelen). Een dergelijk college over een andere potentiële vijand, die in het verre Oosten, is ook geen overbodige luxe. China bewapent zich eveneens flink.

Als daarbij (zowaar) een actief dienende generaal, de commandant van de Landmacht, de C-LAS generaal Mart de Kruif ongebruikelijk hard-duidelijk aan de bel trekt, is het toch echt wel de hoogste tijd om eindelijk met miljarden over de brug te komen. Want, zoals de generaal in zijn voorwoord van magazines.defensie.nl-landmacht no 4 van 13 mei een oneliner uit de musical Soldaat van Oranje aanhaalt,

Lees verder>>>  http://nieuws.thepostonline.nl/2015/05/17/mans-en-garde-si-vis-pacem-para-bellum/

Bron: ThePostOnline

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s