Moet een levenslang gestrafte op verlof kunnen? Deze mensen vinden van wel

Robben_Island_Prison_14

Levenslang is kennelijk geen levenslang meer.

In Nederland is een levenslange celstraf ook echt levenslang. Het is een groot misverstand dat dat niet zo is. Maar ik kan wel begrijpen waarom veel Nederlanders daar niet echt in geloven.

Kijk maar naar het oordeel van de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) die vindt dat de voor moord tot levenslang veroordeelde Loi Wah C. voor verlof in aanmerking komt, zodat hij zich kan voorbereiden op een eventuele gratie. Via NU.nl:

C.’s advocaat Mathieu van Linde noemt de beslissing ”baanbrekend” omdat de RSJ hier nooit eerder uitspraak over heeft gedaan. Van Linde wijst erop dat de uitspraak is gedaan in de zaak van C., maar dat eruit af te leiden is dat mogelijk ook andere levenslang gestraften ”op een zeker moment” in aanmerking komen voor verlof.

”De uitspraak gaat in tegen het beleid van de regering en staatssecretaris Dijkhoff dat levenslang in Nederland ook echt levenslang is”, aldus Van Linde.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) moet nu binnen twee maanden een nieuwe beslissing nemen over het verlof. Als hij verlof in het kader van “resocialisatie” toestaat voor de man die een compleet Chinees gezin heeft vermoord, dan is levenslang in feite niet levenslang meer. Zie ook wat VNL-Kamerlid Louis Bontes erover heeft getwitterd vanmiddag:

Knipselsdrgrth5667u

Dijkhoff moet dus heel goed nadenken over wat hij gaat doen. Ondermijnt hij straks het beleid dat levenslang ook echt levenslang is in Nederland? Of staat hij voor de Nederlandse wet en houdt hij vast aan de strenge lijn die we met z’n allen hebben vastgelegd? Ik hoop op het laatste, maar ik vrees dat dit ook zomaar de verkeerde kant op kan gaan.

Bron: De Dagelijkse Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s