Syrische luchtmacht voert aanvallen uit op historische stad Palmyra

Palmyra

De Syrische luchtmacht heeft vandaag zeker vijftien aanvallen uitgevoerd op de centraal gelegen stad.

Dat bericht Nu.nl:

De waarnemers van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) zeggen dat de strijders van IS burgers, onder wie kinderen, hebben geëxecuteerd in en rond de stad. De terroristen zouden er sinds 16 mei 217 mensen hebben geëxecuteerd. Naar schatting driehonderd militairen en militieleden zijn gedood bij de IS-aanval op Palmyra en diens imposante ruïnes.

Ondertussen heeft de leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, toegegeven in Libanon dat zijn sjiitische terroristische organisatie zij aan zij vecht met de troepen van de Syrische dictator Bashar al-Assad. Hij legt uit dat de groepering daartoe heeft besloten omdat ISIS een bedreiging vormt ‘voor de gehele mensheid.’

Het sjiitische Hezbollah heeft goede contacten met Iran (waar het door gefinancierd wordt) en Syrië (het Alawitisme, waar president Assad ook toebehoort is feitelijke en afsplitsing van de sjiitische islam). Hoewel mainstream sjiieten hun eigen gebedshuizen hebben (moskeeën) hebben Alawieten (die niet verward moeten worden met de Alevieten die in Turkije wonen) dat niet. Toch zijn de twee nog altijd – zeker in politiek opzicht – aan elkaar gelieerd. Wel zijn er enige significante verschillen. Zo geloven Alawieten in reïncarnatie en stellen zij dat de Koran weliswaar een belangrijke rol in hun leven speelt, maar de bekende islamitische regels en wetten (Sharia) niet. Ook vieren Alawieten niet alleen de islamitische feestdagen, maar ook Christelijke heilige dagen zoals Pasen en Kerstmis.

Wikipedia legt uit waarom Hezbollah de Alawieten helpt terwijl het extreem-soenitische ISIS hen op grote schaal vervolgt:

Twaalver sjiitische moslims beschouwen de alawieten als moslims, en vanwege hun affiliatie met imam Ali als hun kleinere broeders. Terwijl de meerderheid van de sjiitische moslims de alawieten als moslims en kleinere medebroeders beschouwt, beschouwen de meeste soennieten (en zeker de strenge wahabieten en salafistenonder hen) de alawieten als „ongelovigen” of zelfs afvalligen, waardoor de alawieten van tijd tot tijd zelfs meer dan dhimmi-christenen en dhimmi-joden aan vervolging en uitroeiing blootgesteld werden.

Een andere reden dat ISIS en andere salafistische groeperingen Alawieten vervolgen (denk aan Al-Nusra, de officiële tak van Al Qaeda in Syrië) is dat ze behoorlijk geseculariseerd zijn, dit in tegenstelling tot de meer conservatieve soennitische stammen in de regio.

Bron: De Dagelijkse Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s