Renovatie Huis ten Bosch stukken duurder

‘Opheldering over verbouwing van 60 miljoen’

De renovatie van paleis Huis ten Bosch gaat niet 35 miljoen euro kosten, maar 60 miljoen. Dat meldt RTL Nieuws dinsdag op basis van bronnen rond het kabinet. De oppositiepartijen SP en D66 willen zo snel mogelijk uitleg van premier Mark Rutte.

Volgens RTL Nieuws lopen de kosten op naar bijna 60 miljoen euro, waar het kabinet eerder een bedrag van 35 miljoen had gemeld. Reden voor de hogere kosten van de renovatie is naar verluidt dat het in één keer aanpakken van alle delen van het paleis goedkoper is dan de verbouwing uitsmeren over een groot aantal jaren.

SP-Kamerlid Ronald van Raak wil snel een debat met de premier. „35 miljoen was al te gek voor woorden en dit is dubbel te gek. Hier kun je heel veel paleizen voor bouwen. Het is ook heel opmerkelijk dat er zo geheimzinnig over wordt gedaan. We krijgen steeds bedragen zonder een goede onderbouwing. Rutte had eerder een heel globaal verhaal over achterstallig onderhoud, maar zonder overtuigende bedragen.”

D66-leider Alexander Pechtold zegt dat Rutte een half jaar geleden in de Kamer nog zei dat 35 miljoen al „een heel hoog bedrag” is, en dat het „niet veel meer” zou worden. „En nu blijkt het bijna dubbel zo duur. De koning kan zich zelf niet verdedigen tegen dit soort vervelende berichten, premier Rutte moet hem daarvoor behoeden. Daartoe heb ik hem al vaker aangespoord, maar het gaat steeds weer mis.”

Ook de PvdA wil opheldering van de premier. „Wij zijn tegen cadeautjes voor de koning, maar een monument moet je wel bijhouden en opknappen.”

Huis ten Bosch wordt opgeknapt zodat koning Willem-Alexander en zijn gezin er over een paar jaar in kunnen trekken. Prinses Beatrix heeft in de in ruim 32 jaar dat ze als koningin in het paleis woonde, weinig gedaan aan onderhoud, zo bleek vorig najaar. Wel is de Oranjezaal, waar ministers bij het aantreden van een nieuw kabinet worden beëdigd, opgeknapt.

Een woordvoerder van minister Stef Blok, verantwoordelijk voor het rijksvastgoed, wil niet ingaan op de berichtgeving. „Er is geen besluit genomen.”

Bron: telegraaf.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s