Wordt EU langzaam toch de baas over ons asielbeleid?

“En niet alleen over het asielbeleid…”

De Europese Commissie wil 40 duizend asielzoekers in Italië en Griekenland verspreiden over de andere EU-landen. Nederland zou er 1.740 moeten opnemen, Duitsland 7.368. Het voorstel dat de Commissie morgen presenteert, stuit naar verwachting op grote weerstand in veel lidstaten.

De hulp voor Italië en Griekenland wordt aan voorwaarden gebonden. Beide landen moet de Europese wetten voor asielverzoeken (vooral het afnemen van vingerafdrukken) beter naleven. Blijft een geloofwaardig plan van aanpak uit, dan kan de spreiding van asielzoekers worden opgeschort.

De EU-landen hebben begrip voor de problemen in Griekenland en Italië waar zich vorig jaar ruim 220 duizend asielzoekers meldden, maar verwijten Rome en Athene laksheid met de regels, waardoor migranten op eigen houtje een andere bestemming zoeken.

Twee weken geleden kondigden Europees Commissarissen Timmermans (Betere Regelgeving) en Avramopoulos (Migratie) aan dat ze eind deze maand met een tijdelijk spreidingsvoorstel zouden komen. Hoewel aantallen toen nog ontbraken, reageerden veel lidstaten met een hard ‘nee’. Zij keren zich tegen asielquota op basis van een verdeelsleutel die rekening houdt met de omvang en rijkdom van het land, de werkloosheid en het aantal reeds aanwezige asielzoekers. Het Commissievoorstel moet de steun krijgen van een meerderheid van de lidstaten.

Volgens het plan waarover de Commissie zich woensdag buigt, rechtvaardigt de grote toestroom van migranten in Italië en Griekenland een tijdelijke spreiding. Timmermans en Avramopoulus stellen voor de komende twaalf maanden 24 duizend asielzoekers uit Italië en 16 duizend uit Griekenland door te sturen naar de andere EU-landen. Het gaat om Syriërs en Eritreeërs die vanwege het geweld in hun thuisland vrijwel zeker een verblijfsvergunning krijgen.

Betrokkenen verwachten niet dat deze aantallen nog veranderen tijdens het beraad in de Commissie. Het quotum van 40 duizend asielzoekers vormt circa 40 procent van het totaal aantal migranten dat bescherming nodig heeft in Italië en Griekenland.

Denemarken, Groot-Brittannië en Ierland hoeven niet mee te doen met het spreidingsplan. Deze landen hebben eerder een uitzondering hierop bedongen.

Lees verder op de Volkskrant >>>

Bron: Burgercomité EU

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s