Mysterieuze sms’jes met Arabische tekst laten overal ter wereld iPhones crashen

Lifeproof-iphone-case-review-dust-proof

Een frase met Arabische tekst, verstuurd per sms, is kennelijk genoeg om andermans Apple-telefoon uit te schakelen.

Apple heeft de handen vol aan een nieuwe bug in de iPhone: het is voor gebruikers op afstand mogelijk om elke door Apple vervaardigde telefoon uit te schakelen door per sms een bepaalde code te versturen. De code begint met de Engelse woorden “effective” en “power”, maar daarna volgt een Arabische tekst en tot slotte een Grieks-wiskundig symbool:

Een bug in Apples mobiele besturingssysteem laat de iPhone crashen door er simpelweg een specifieke reeks karakters naartoe te sturen.

Wanneer een iPhone een tekstbericht of iMessage met de specifieke karakters ontvangt, crasht het toestel onmiddellijk. Het toestel zal dan gewoon herstarten. Wanneer de berichten weer worden bekeken, crasht het toestel opnieuw. Daardoor is het bijzonder lastig om alsnog toegang te krijgen tot de berichtenapp.

Waar het vandaan komt, is nog niet duidelijk. Men speculeert dat dit een functie is voor de bouwers van het besturingssysteem, zodat ze altijd een proefmodel kunnen uitschakelen. Anderen zoeken een verklaring die gelegen is in de Arabische tekst: die zou voor bepaalde weergaveproblemen zorgen en vervolgens de hele telefoon maar uitschakelen omdat de anders zo buigzame iPhone ze niet meer kan oplossen.

Alhoewel het een kleine moeite is om dit bericht gewoon niet te versturen, hebben iPhone-bezitters er flink last van. Want inmiddels is Amerika goed op de hoogte van de truc. Vrienden en familieleden gebruiken het trucje om te donderjagen (alsof iPhones daar niet al genoeg aanleiding voor gaven) en elkaars telefoons uit te blijven schakelen door hun contacten te blijven bestoken met het berichtje. Zoals ene Jason aan den lijve ondervindt toen een vriend hem vroeg of hij ‘klaar was’ om zijn telefoon te herstarten:

IMG_3827-620x611

Apple heeft het lek nog niet te boven, maar aangezien dit een groot probleem is valt te verwachten dat er snel een zogenaamde hotfix wordt uitgebracht om deze tekst niet langer meer in staat te stellen een hele iPhone te laten crashen.

Gelukkig is dit probleem minder ernstig dan de vorige keer toen iPhones een foutje hadden; toen konden de telefoons mensen electrocuteren. In ieder geval is het issue deze keer een tikkeltje onschuldiger van aard.

Bron: De Dagelijkse Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s