VVD en PvdA oneens over cursussen imams

DEN HAAG (ANP) – Regeringspartijen VVD en PvdA zijn het niet eens over een plan om buitenlandse imams een cursus te geven voordat ze in Nederland komen preken. De liberalen zijn tegen het plan van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken, maar zijn eigen PvdA juicht het juist toe.

De VVD vindt het een onzalig idee en wil niet dat hier belastinggeld in wordt gestoken. ,,Het is vrij naïef en het doorkruist de scheiding tussen kerk en staat”, zei VVD’er Malik Azmani donderdag in de Tweede Kamer. Volgens hem zal zo’n cursus radicalisme onder islamitische jongeren niet tegenhouden. Ook de PVV is tegen.

Coalitiepartij PvdA vindt dat er alles aan moet worden gedaan om ,,wijze” imams te krijgen. Zij kunnen islamitische jongeren in Nederland weerbaar maken tegen extremistische stromingen binnen de islam, zei PvdA’er Ahmed Marcouch. ,,Foute ideeën moet je met goede ideeën bestrijden.” Ook prijst Marcouch de samenwerking die Asscher zoekt met Turkije en Marokko.

Huiverig

SP en CDA zijn hier juist huiverig voor. SP-Kamerlid Sadet Karabulut wees op een ongewenste beïnvloeding door de Turkse overheid van Turkse Nederlanders. Ze wil liever dat meer energie wordt gestoken in de Nederlandse imamopleiding.

Asscher gaat zijn plan verder uitwerken. ,,Ik ga imams niet uitnodigen, maar als ze komen, willen we dat ze Nederland kennen en aansluiten op de belevingswereld hier. Dat is in het belang van iedereen in Nederland.” Omdat dit niet afgedwongen kan worden, is overleg nodig. Onder facilitering kom je ook niet helemaal uit, alleen al om cursussen toegankelijk te maken, aldus Asscher.

Bron: ThePostOnline

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s