Amsterdam breidt opvang uit voor asielzoekers

Amsterdam gaat de opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers uitbreiden. Vreemdelingen die willen meewerken aan terugkeer of andere oplossingen voor hun situatie, kunnen vanaf 1 juli terecht in een 24 uursopvang. Daar kunnen ze maximaal zes maanden verblijven.

„Zo kan de cirkel van uitzichtloosheid worden doorbroken en is er een grotere kans op succes bij terugkeer of een hernieuwde aanvraag”, aldus de gemeente. Een min of meer vertrouwde omgeving bevordert de terugkeer, verwacht het stadsbestuur.

Tot nu toe konden alleen kwetsbare vluchtelingen met medische of psychische problemen terecht in een 24 uursopvang. Alle andere afgewezen asielzoekers konden sinds half december ’s avonds en ’s nachts terecht in een bed-, bad- en broodvoorziening. Veel vluchtelingen willen dat niet omdat ze dan overdag op straat moeten bivakkeren.

Voor de opvang van kwetsbare mensen had de gemeente veertig plekken. Dat aantal zal nu minstens verdubbelen.

Ook gaat de gemeente een beperkte groep vreemdelingen financieel ondersteunen zodat ze zelf opvang kunnen regelen. Het betreft een maandelijkse uitkering van 225 euro woongeld en 225 euro leefgeld. De duur van die uitkering wordt per individueel geval vastgesteld en geldt onder andere voor degenen die willen meewerken aan terugkeer.

Verder opent de gemeente op 1 juli een ‘vreemdelingenloket’ waar de uitgeprocedeerde asielzoekers terechtkunnen voor informatie en advies. Ook worden ze daar doorverwezen naar een bed-, bad- en broodvoorziening. Amsterdam verwacht dat duizend mensen per jaar gebruik maken van het loket.

Voor de opvang van vreemdelingen is 1,7 miljoen euro per jaar beschikbaar.

Bron: telegraaf.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s