Tsipras weigert Brusselse bezuinigingen

De Griekse premier Alexis Tsipras (l.) en Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker.
De Griekse premier Alexis Tsipras (l.) en Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker.

De Griekse premier Tsipras heeft de bezuinigingsvoorstellen van Brussel met harde bewoordingen naar de prullenbak verwezen.

“We kunnen niet instemmen met onrealistische eisen,” zei Tsipras. Dat zei hij vanavond tegen het Griekse Parlement. Hij riep alle partijen op om achter de onderhandelaars te staan. Binnen de regeringspartij Syriza is flinke weerstand tegen de voorstellen die de EU heeft gedaan aan Tsipras.

Volgens Tsipras kan de regering niet instemmen met de voorstellen, die ‘verwoestende maatregelen’ behelzen voor Griekse families en pensioengerechtigden. Tsipras had eerder deze week overleg met EU-voorzitter Jean-Claude Juncker. De voorstellen van Juncker hebben hem negatief verrast, aldus Tsipras. Het gaat onder meer om een verhoging van de btw op elektriciteit en het schrappen van pensioenvoordelen.

Hij hoopt dat de schuldeisers de plannen weer terugnemen, volgens de Griekse regeringsleider waren alleen de eigen voorstellen realistisch om een overeenkomst te bereiken.

Desonanks dacht Tsipras dicht tegen een deal aan te zitten. Dat moet een combinatie zijn van bezuinigingen en schuldenverlichting, aldus Tsipras. De partijen zijn volgens hem wel heel dicht bij een overeenkomst, omdat de Griekse voorstellen rekening houden met de eisen van de crediteuren.Uit een peiling blijkt dat bijna de helft van de Grieken wil dat Tsipras een overeenkomst sluit met de internationale schuldeiser.

Bron: telegraaf.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s