Draai van D66 wekt afkeer en verbazing

“Eerder zocht partij steun voor motie van wantrouwen”

Na afloop van het pgb-debat schudt de geredde staatssecretaris Van Rijn Pia Dijkstra de hand.
Na afloop van het pgb-debat schudt de geredde staatssecretaris Van Rijn Pia Dijkstra de hand.

Den Haag – Onder zorgverleners en mensen die een persoonsgebonden budget (pgb) voor zorg krijgen, heerst grote woede en verbazing over het besluit van D66 om geen motie van wantrouwen te steunen tegen staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid).

Die kwam donderdag na een urenlang debat over de uitbetalingsproblemen van de pgb’s met de schrik vrij, tot consternatie van Kamerleden en mensen die de problemen ondervinden. Twee weken eerder werd het debat hierover namelijk nog een uur voor tijd afgelast, juist omdat D66 het vertrouwen in de PvdA-bewindsman wilde opzeggen.

„D66’er Dijkstra liep met een motie van wantrouwen in de hand de fracties langs op zoek naar steun”, herinnert iemand bij een grote oppositiepartij zich. Ook Kamerleden bij andere oppositiefracties kunnen zich dit nog goed heugen.

De democraten hadden het debat aangevraagd over de chaos bij de Sociale Verzekeringsbank, die sinds januari verantwoordelijk is voor de uitbetaling van de pgb’s. Tijdens dat debat was Dijkstra nog erg kritisch over de manier waarop Van Rijn zich verdedigde, onder meer over hoe hij de Kamer van informatie voorzag. In de ogen van veel partijen, waaronder CDA, SP, PVV en GroenLinks, deed hij dat te weinig en te laat.

Toen bekend werd dat D66 ondanks alle kritiek op Van Rijn geen motie van wantrouwen ging steunen, stak op sociale media veel kritiek op. „Wie voor een dubbeltje geboren wordt, is bij D66 nog geen stuiver waard”, schreef een twitteraar. Enkele anderen riepen op om het lidmaatschap van D66 op te zeggen.

Aanmeldingen

Dat gebeurde precies tweemaal, zegt een woordvoerster van het partijbureau. „Maar daar staan zeven aanmeldingen tegenover.” Ook die zouden met het pgb-standpunt van de fractie te maken hebben, beweert zij.

Aan het Binnenhof wordt volop gespeculeerd of er ’cadeautjes’ zijn beloofd aan D66 en de ChristenUnie, die ook het vertrouwen hield in de staatssecretaris ondanks zeer felle kritiek. Dit wordt door kabinetsbronnen en binnen beide oppositiefracties categorisch ontkend.

Bron: telegraaf.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s