‘Geduld met Grieken op’

`Grieken kunnen voorstel EU niet accepteren`

GARMISCH-PARTENKIRCHEN – Het geduld van Europa met Griekenland is op. Zowel Commissie-voorzitter Juncker als de Amerikaanse president Obama vielen het afgelopen weekeinde heen over de Griekse premier Tsipras, die moet met serieuze voorstellen komen om Griekenland binnen de eurozone te houden.

Topoverleg tussen de G7-leiders: premier Shinzo Abe van Japan, EU-president Jean-Claude Juncker, Canadian, premier Stephen Harper van Canada, de Franse president Francois Hollande, voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, bondskanselier Angela Merkel, president Barack Obama van de VS en de Britse premier David Cameron.
Topoverleg tussen de G7-leiders: premier Shinzo Abe van Japan, EU-president Jean-Claude Juncker, Canadian, premier Stephen Harper van Canada, de Franse president Francois Hollande, voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, bondskanselier Angela Merkel, president Barack Obama van de VS en de Britse premier David Cameron.

De tijd is krap, eigenlijk komende week moet alles in kannen en kruiken zijn om de diverse parlementen nog de gelegenheid te geven een eventueel akkoord goed te keuren. Juncker toonde zich verbolgen dat Tsipras lijkt te werken met twee agenda’s , één voor Europa en één voor het thuisfront.

De EU wil het liefst een ’Grexit’ vermijden, de risico’s kunnen wel eens groter zijn dan nu wordt ingeschat. De VS willen een gesloten front in Zuid-oost Europa tegen oprukkende extremisme in het Midden-Oosten. Griekenland is tenslotte NAVO-lid.

Afschrijving

Langzamerhand wordt duidelijk dat de Grieken weinig substantieels hebben te stellen tegenover de eisen van EU en IMF om de begroting weer op de rails te krijgen. Ze mikken vooral op afschrijving van schulden, nog lagere rente en nieuwe leningen waarvan rente en aflossing worden bepaald door de economische groei die de Grieken kunnen genereren.

Athene wil nu vooral op niveau van regeringsleiders onderhandelen, maar de ministers van de eurozone en het IMF hebben duidelijk gemaakt dat in de technische gesprekken de getalletjes eerst moeten kloppen voordat er op politiek niveau kan worden gepraat. Een fikse tegenvaller voor Tsipras, die komende woensdag weer met Merkel en de Franse president Hollande gaat praten in Brussel. Zonder concessies van zijn kant ziet het er slecht uit en stormen de Grieken op een faillissement af.

Harteloze rover

EU-president Donald Tusk hekelde ook de felle retoriek van de Grieken richting de uitgestoken hand van EU en IMF. „Als iemand zegt ik zal je geld lenen maar ik wil het in de toekomst wel terug is dat geen harteloze rover en het is ook niet waar dat de schuldenaren altijd de moraal aan hun kant hebben en de geldleners de boeven zijn.”

Juncker maakte duidelijk dat hij afgelopen week Tsipras had gezegd dat korten op de pensioenen, wat Tsipras absoluut niet wil, onderhandelbaar is mits de Grieken met vervangende bezuinigingen komen. „Dat zei Tsipras vrijdag niet tegen het parlement in Athene.”

Tsipras gaf geen onmiddellijke reactie, maar de Griekse minister van Financiën Varoufakis zette zondag op zijn blog de haatcampagne tegen EU en IMF gewoon voort.

Bron: telegraaf.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s