De EU ontploft. Eindelijk.

P1040667

Joost Niemöller

De EU is, naar gelang de berekening, de grootste of een na grootste economische eenheid ter wereld. Het is alleen geen eenheid. De economische verschillen tussen de EU landen zijn enorm, en de oorzaak voor die verschillen is structureel. De groeicijfers verschillen ook per land enorm. In een aantal landen is al heel lang sprake van daling. De EU legt aan al die verschillende landen hetzelfde economische eisenpakket op, en het effect is wat er te verwachten viel: Landen als Griekenland worden ondanks alle leningen steeds verder de armoede en de chaos in gedrongen. Ze zijn openlijk in opstand gekomen en vormen nu de lont in het kruitvat.

De EU is ook een politieke eenheid, verbonden met Amerikaanse belangen. Dit brengt verplichtingen met zich mee, zoals het houden van Griekenland binnen de NAVO invloed. In landen als Griekenland weet men dat de EU bluft met zijn strenge beleid, en de dreiging van een Grexit. Iets wat de EU overigens formeel niet eens mag doen. Een eventueel Grexit is aan de Grieken, en ze zullen wel gek zijn. Griekenland gaat gewoon zijn eigen gang, en als het EU lidmaatschap voordelen met zich meebrengt, dan zullen ze die meepikken.

De EU heeft ook een immigratiebeleid. Het failliet ervan was van tevoren door iedereen in te schatten, maar is nu in de volle omvang naar buiten gekomen. Het verdrag van Dublin, waarin is bepaald dat iemand alleen asiel mag aanvragen in het land van aankomst, blijkt in de praktijk niet meer te functioneren, en de EU wil dit vervangen door een quotumsysteem, dat op grote tegenstand in de EU landen leidt. Sommige EU landen, met name de rijkere, nemen bovenmatig veel ‘asielzoekers’ op. Landen als Hongarije dreigen de zuidgrens te sluiten. Oostenrijk schort de asielaanvragen op. Hoewel er geen officiële EU binnengrenzen bestaan, zien we ophopingen van illegalen, zoals op het station van Milaan, waar men massaal de trein naar Duitsland wil nemen zonder kaartje. Waar door het internationale asielverdrag grenzen in de praktijk zijn opgeheven, lijken alleen geografische grenzen nog enig effect te hebben. Water. Bergen.

De EU heeft een conflict met Rusland gezocht, waaronder de EU vooral zelf economisch lijdt. Bijvoorbeeld omdat Rusland de gaslijn naar EU land Bulgarije verlegd heeft naar Turkije, en vandaar naar Griekenland, en omdat allerlei Nederlandse en Duitse bedrijven gebukt gaan onder de exportbeperkingen naar Rusland. Rusland zelf heeft ook economische problemen, maar gaat door de afwijzing van de EU steeds nauwere banden aan met opkomende economieën als China en India. Niet alleen economische banden, ook militaire en politieke.

Het failliet van het immigratiebeleid. Het conflict met Rusland, dat ook een conflict met China kan gaan worden. Het onoplosbare probleem met Griekenland, dat zich kan uitbreiden tot een vergelijkbaar probleem met Spanje, waar ook extreem links aan de macht lijkt te gaan komen. En dan nog ISIS aan de zuidgrens, en binnen de Europese grenzen.

Het is een opeenstapeling van op zich verschillende problemen waarop de EU geen antwoord heeft, omdat er geen werkelijke EU eenheid bestaat. De EU is een mythe, een hol vat. De ineenstorting is nabij en dat kan alleen maar een goede zaak zijn. Want alleen zonder de EU kunnen de Europese problemen aangepakt worden. Per land. Met onderlinge afspraken waar overeenstemmende belangen bestaan.

Pas na de bevrijding uit de EU kan er een nieuwe dynamiek ontstaan. Ook voor Nederland.

Bron: De Nieuwe Realist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s