Tsipras eist kwijtschelden schulden

Greek Prime Minister Alexis Tsipras briefs the Parliament on issues regarding the government`s current negotiations with the EU partners

BRUSSEL – Athene wil voor haar vervelende compromissen sluiten met EU, ECB en IMF, maar dan moeten die instituten eerste bereid zijn Griekse schulden kwijt te schelden. Als dat laatste niet gebeurt, weigert de Griekse preemier Tsipras medewerking aan harde ingrepen.

Met die boodschap heeft Tsipras een aantal ministers vandaag naar Brussel gestuurd om verder te onderhandelen.

Hooguit langere looptijden

Eerder op de dag bepleitte de Duitse topeconoom Marcel Fratzscher tegenover De Financiële Telegraaf al om de Grieken een schuldverlichting te geven. In ruil daarvoor dient de Griekse regering stevige hervormingsmaatregelen door te voeren.

Tot op heden zijn de overige eurolanden onder aanvoering van Duitsland niet bereid gebleken om nog meer Griekse schulden kwijt te schelden. Hooguit kan worden gepraat over nog langere looptijden en nog lagere rente. Voor donderdag moet er iets op tafel liggen voor de euroministers om over te praten.

Staatsschuld onhoudbaar

De banken hebben in 2013 al wel schulden afgeschreven en lieten dik €100 miljard zitten, maar de Griekse staatsschuld staat nog altijd op een onhoudbare 175% van het bbp.

Ook het IMF drong al langer aan op schuldafschrijving en is afgelopen week niet alleen uit de onderhandelingen weggelopen omdat de Grieken dwars lagen, maar ook omdat volgens het IMF de Grieken er nooit uitkomen zonder schuldreductie.

Geen grote bezuiniging op pensioenen

Tsipras lijkt nu wel bereid een groter begrotingsoverschot te creëren, maar de echt grote bezuinigingen op de pensioenen, lonen en ambtenaren wil hij nog altijd niet.

Over twee weken moeten de Grieken €1,6 miljard aan het IMF terugbetalen, geld dat er niet is. Zonder akkoord over nieuwe miljarden is dat het moment waarop Griekenland in ‘default’ gaat. De ECB kan dan de Griekse banken ook niet meer steunen.

Bron: telegraaf.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s