VS denken aan inzet zware wapens Oost-Europa

NEW YORK – De Verenigde Staten zouden bereid zijn om zware wapens te stationeren in de Baltische staten en Oost-Europa. Dat zou Rusland af moeten schrikken in hun agressieve houding ten aanzien van Europa, zo schrijft de New York Times zaterdag op basis van bronnen binnen het Pentagon. Het zou gaan om tanks, voertuigen voor grondtroepen en andere zware wapens voor zo’n 5000 soldaten.

Het plan van het Pentagon om de wapens naar Oost-Europa te brengen is nog behoorlijk prematuur. Eerst moet de Amerikaanse regering het voorstel goedkeuren. Daarna moet ook de NAVO nog akkoord gaan. Het zou de eerste keer sinds het einde van de Koude Oorlog zijn dat de VS wapens in zouden zetten in regio’s die destijds tot de Sovjet-Unie behoorden.

Sinds de Russische annexatie van de Krim kijkt West-Europa met argusogen naar de houding van Rusland. Onder meer Estland, Letland en Litouwen vrezen eenzelfde scenario in hun land. Ook in het oosten van Oekraïne houdt men Rusland nauwlettend in de gaten. Al wekenlang gaan er geruchten dat Rusland aan de grens met Oekraïne een grote troepenmacht aan het opbouwen is. Duidelijkheid over die berichten is er echter niet.

Bron: telegraaf.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s