Brussel wil Europese winsttaks tegen belastingontwijking

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.
Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.

De Europese Commissie wil een Europese winstbelasting invoeren. Op die manier wil Brussel belastingontwijking aanpakken. Dat blijkt uit een plan dat in handen is van De Financiële Telegraaf.

Over een aantal jaar moeten multinationals hun aangifte vennootschapsbelasting centraal indienen, waarna de opbrengst verdeeld wordt over de EU-landen waar het bedrijf actief is. Landen mogen nog wel hun eigen tarief bepalen, maar de verdeling van het belastinggeld vindt in Brussel plaats.

Het plan zou nadelig kunnen uitpakken voor Nederland.

Verdeelsleutel

„Het grote probleem is de verdeelsleutel van de winst”, zegt fiscalist Marc Sanders (Taxand). „Als je die baseert op bijvoorbeeld de productie, zoals in eerdere plannen, gaan diensteneconomieën als Nederland er zeker op achteruit.”

Sanders is verrast dat Brussel al direct grensoverschrijdende verliescompensatie wil invoeren. „Een Nederlands bedrijf kan dan de verliezen van een dochtervennootschap in Frankrijk compenseren met winsten in Nederland, en andersom.”

‘Gedrocht’

De Maastrichtse hoogleraar Belastingrecht Hans van den Hurk noemt het voorstel „een gedrocht, dat Nederland absoluut moet proberen tegen te houden.” Volgens Van den Hurk krijgen kleine economieën die op de dienstensector drijven, zoals Nederland, zonder compensatie de belastingsystematiek van de grote industrielanden opgedrongen.

Bron: telegraaf.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s