Loonkloof explodeert

Graaien aan de top wint aan populariteit….

Bestuursvoorzitters in Nederland verdienen twintig keer het salaris van een gemiddelde werknemer. In 2012 was de loonkloof nog zestien keer het inkomen.

Een bestuursvoorzitter verdient gemiddeld 1,5 miljoen euro, een gemiddelde werknemer bij de onderzochte bedrijven 76.000 euro. Dat meldde de Volkskrant zaterdag op basis van het eigen jaarlijkse onderzoek naar 129 „beeldbepalende” Nederlandse bedrijven en instellingen.

Grote sprongen

De loonkloof is vooral gegroeid door forse salarissprongen bij internationale ondernemingen. Bij enkele grote ondernemingen als Unilever, Shell, Reed Elsevier, Wolters Kluwer en Heineken verdienen de topbestuurders al meer dan honderd keer het inkomen van een doorsneewerknemer. Ook bij middelgrote ondernemingen loopt de loonkloof op, maar in een lager tempo.

De loonkloof was vorig jaar het grootst bij Unilever. Bestuursvoorzitter Paul Polman verdient met 9,5 miljoen euro 273 keer het salaris van een gemiddelde werknemer. Hierbij wordt aangetekend dat Unilever veel werknemers heeft in Azië en Afrika, waardoor de salariskosten per werknemer relatief laag zijn.

Bron: telegraaf.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s