Rutte: Nederland is voorbereid op een Grexit

ruttepng

Mocht het zover komen dat Griekenland uit de eurozone vertrekt, dan kan Nederland dat aan. Aldus de minister-president die het land verzekert alle voorbereidingen getroffen te hebben.

Terwijl het Griekenland-debacle nog altijd niet opgelost is, met nog maar 10 dagen op de klok voordat een bedrag van €1,5 miljard dat Athene schuldig is aan het IMF opeisbaar wordt, worden diverse spelers in de eurocrisis steeds nerveuzer. De Grieken zelf hebben voor miljarden euro’s spaargeld opgenomen, terwijl ook de overheden van andere landen zich voorbereiden op een mogelijk einde aan het euro-avontuur van Griekenland.

Nederland heeft zich goed voorbereid voor het geval dit scenario werkelijk wordt, zo verzekert premier Rutte ons:

Het ministerie van Financiën houdt rekening met een ‘Grexit’, de uittreding van Griekenland uit de Monetaire Unie. Het departement heeft ‘de boel extra opgeschaald’, zo laat een betrouwbare bron weten.

Het Nederlandse kabinet is op het ergste voorbereid waar het de Griekse eurocrisis betreft.

De minister-president benadrukt wel dat hij nog steeds hoopt dat er een bepaalde overeenkomst met de Grieken wordt gesloten, en dat een zogeheten ‘Grexit’ alleen moet gebeuren als het echt niet anders kan:

Rutte zegt dat er alles aan moet worden gedaan om een faillissement van Griekenland te voorkomen, want dit zou ook grote gevolgen hebben voor Nederland. Maar niet tegen elke prijs: ,,Wat we absoluut niet moeten doen is onder tijdsdruk toegeven aan de Grieken en akkoord gaan met een slappe deal.”

Hoe dan ook zit het Nederlandse kabinet bovenop de onderhandelingen van het IMF, de ECB en de EU enerzijds en Griekenland anderszijds. Minister van financiën Jeroen Dijsselbloem zit vaak zelf aan de onderhandelingstafel met premier Tsipras en minister Varoufakis, maar ook is er een ‘ministeriële commissie’ gevormd waarvan niet alleen Dijsselbloem en Rutte, maar ook Koenders deel uitmaakt. De drie mannen overleggen voordurend per telefoon en houden steeds elkaar op de hoogte van de laatste stand van zaken.

Bron: De Dagelijkse Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s