Haatpredikers op zwarte lijst

driveengevent

Den Haag – Nederland neemt in Europa de leiding om een lijst op te stellen met de namen van haatpredikers die geweerd moeten worden uit de Europese Unie.

Een werkgroep onder aanvoering van ons land moet in oktober concrete voorstellen doen hoe predikers die oproepen tot haat en geweld effectief buiten onze grenzen gehouden kunnen worden.

„Nederland en andere EU-landen worden in toenemende mate geconfronteerd met buitenlandse extremistische predikers die mogelijk een bedreiging vormen voor de openbare orde en veiligheid”, aldus het ministerie van veiligheid en justitie.

„Betere samenwerking op EU-niveau, zoals informatie-uitwisseling, kan landen helpen bij de aanpak van deze haatpredikers. Het accent ligt daarbij op informatie-uitwisseling en optimaal gebruik van bestaande signaleringmogelijkheden.”

De werkgroep is een initiatief van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie. Hij deed het voorstel tjdens een Europees overleg in Luxemburg over de aanpak van jihadisme. In deze kopgroep zitten elf landen die nauw betrokken zijn bij de aanpak van jihadisme.

Nederland werkt al aan nationale maatregelen om bij de beoordeling van visumaanvragen nadrukkelijker te kijken naar de aspecten openbare orde en veiligheid. De werkgroep moet nu in kaart brengen welke aanvullende maatregelen op EU-niveau mogelijk zijn. Ons land werkt met een zogeheten ’waarschuwingslijst’, maar hoeveel haatimams daar precies op staan weigert een woordvoerster te zeggen.

Bron: telegraaf.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s