Oekraïne en de gevaarlijke expansie van de VS. Debat. (Video.)

karel

Door Joost Niemöller

Afgelopen maandag was er in het Haagse café De Libertijn een debat met Karel van Wolferen over de oplopende spanningen tussen Rusland en de VS, die in Europa uitgespeeld lijkt te worden. Volgens Van Wolferen is er sprake van Poetin hysterie. We lijken ons in een ongekende, nieuwe, situatie te bevinden die misschien wel lijkt op de Koude Oorlog, maar dat niet is. De wereldverhoudingen zijn namelijk structureel verschoven. China is op het toneel verschenen. De Sovjet Unie met zijn communistische ideologie bestaat niet meer. Toch wordt er in de VS nog steeds in Koude Oorlog termen gedacht. Met name een aantal VS haviken, zoals de invloedrijke Victoria Nuland, een van de krachten achter de coup in Kiev. Die nu ook alweer aan het stoken is in Armenië.

Wat we nauwelijks lijken te beseffen, en waar de Westerse pers ook nauwelijks over bericht, is hoe die Amerikaanse expansie ervaren wordt in Rusland en China. Van Wolferen wijst erop dat er ook in de VS verschillende belangen langs elkaar heen werken, en dit verklaart het weinig coherente Amerikaanse beleid, mede door het zeer zwakke leiderschap van Obama.

Tegelijkertijd vindt er, zo geeft Van Wolferen aan, een ‘fontein van propaganda’ plaats vanuit de VS, zoals over de MH17.

En nu is de PvdA ineens voor vergroting van het defensiebudget.

Vanavond is er in De Balie weer een debat. Met ondergetekende, en China deskundige Jan van der Putten.

Bron: De Nieuwe Realist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s