Voor IS is ramadan het feest van de gruwelijkheden

01

Wie dacht dat de strijders van Islamitische Staat het tijdens de ramadan rustiger aan kunnen doen heeft zich lelijk vergist. De terreurgroep zet juist een tandje bij, claimt woordvoerder Mohammed al-Adnani in een nieuwe audioboodschap. IS grijpt de vastenmaand vaker aan voor militant spektakel.

In de opname, waarin te horen is hoe hij een ramadanpreek houdt, roept Al-Adnani op om van de vastenmaand ‘een ramp voor de ongelovigen’ te maken. IS-aanhangers moeten juist nu in actie komen, vindt hij. Pleeg een aanslag of voeg je bij de strijd. Richt je direct tegen ‘ongelovigen, kruisvaarders, sjia’s en afvalligen’.

“Grijp deze maand aan voor veroveringen en stel je open voor het martelaarschap.” Zijn oproep lijkt niet alleen bedoeld voor strijders aan het IS-front, maar ook voor aanhangers in bijvoorbeeld Europa.

Ramadan was begin van het ‘kalifaat’
Islamitische Staat maakt in zijn propaganda gretig gebruik van symboliek. Tijdens de ramadan doet het er vaak nog een schepje bovenop. Vorig jaar bijvoorbeeld, greep IS het begin van de vastenmaand aan om zijn ‘kalifaat’ uit te roepen. Daarmee probeerde de groep zichzelf te verheffen van een reguliere jihadistische strijdgroep tot niets minder dan erfgenaam van de profeet Mohammed.

Tijdens ramadan 2013 sloeg IS ook een grote slag. De groep, die zich toen nog Islamitische Staat in Irak en de Levant noemde, bestormde toen de bekende en beruchte Abu Ghraib-gevangenis nabij Baghdad.

Het bleek strategisch een slimme zet. Voor zover bekend sloten veel van de gevangenen die toen ontsnapten zich aan bij IS. Experts noemen dat een belangrijk moment: het zou IS zowel getalsmatig als publicitair sterker hebben gemaakt.

Aanslagen rond etenstijd
Het jaar dáárvoor gebruikten Al Bagdadi cum suis de aanvang van de ramadan om een reeks aanslagen te plegen op Iraakse officieren en sjiitische wijken. De bommen gingen af rond het moment dat de dagelijkse vastenperiode afliep was en Irakezen samenkwamen voor de avondmaaltijd. Al-Baghdadi noemde dat destijds ‘het begin van een nieuw stadium’.

Trouw >>

Bron: Fubar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s