Absurd. OM zoekt rechter en denkt dat Russen stapelgek zijn. #MH17

P1460237

Door Joost Niemöller

Het geeft de absurditeit van het huidige, door de regering in Kiev geleidde onderzoek naar de aanslag op MH17 goed weer: Een aantal landen, waaronder niet Rusland (en ook niet de VS), hadden zich aaneengesloten met een geheime deal, waarbij de OM’s van die landen hoogstwaarschijnlijk met vetorecht aan elkaar zijn verbonden. Ze hebben alleen geen idee voor welke rechter ze dat willen brengen. Ze hebben dus ook nog geen idee welk recht daar zal gelden. Het Oekraïense recht? Het Maleisische recht? Het Nederlandse recht? Het Australische recht? Ook na herhaalde Kamervragen kwam er maar geen antwoord van de regering over de te volgen rechtsgang. Maar hoe stelt men het zich voor dat het onderzoek, uitgevoerd door vier of vijf landen, genoeg moet zijn voor een nog aan te wijzen gerechtshof, ergens? Het ligt natuurlijk veel meer voor de hand dat er eerst een procedure zal zijn, en dat er vervolgens binnen die procedure onderzoek zal moeten plaatsvinden op een manier die voor alle partijen aanvaardbaar zal zijn.

Rusland deed hier vorig jaar in de Veiligheidsraad al een voorstel toe: er moet een officiële VN waarnemer aangesteld worden die het onderzoek gaat leiden. Dit voorstel werd niet door landen als Nederland, maar met name niet door de VS, overgenomen. De Russen konden daarop dus rustig hun schouders ophalen en afwachten tot het karretje van het Joint Investigation Team vanzelf in de prak zou rijden.

En dat lijkt er dus nu te gebeuren.

The Bangkok Post meldde gisteren dat Maleisië bij de VN een voorstel gaat indienen voor een international tribunaal. En nu is men bang voor een Russisch veto. Met andere woorden: men gaat er dus eigenlijk vanuit dat de Russen maar mee moeten werken aan een onderzoek dat is ingesteld door een land dat volgens Rusland een mogelijke schuldige partij is, namelijk Oekraïne. En bij dat onderzoek is Rusland zelf niet betrokken.

Het valt mij op hoe rustig en beheerst de Russen op deze absurde en amateuristische gang van zaken reageren. Ze stellen simpel dat het nog te vroeg dag is. Dat ze eerst maar eens de uitslag van het onderzoek af willen wachten en dan praten ze verder. Logisch. Als het hun zaak niet mag zijn, dan is het verder ook niet hun zaak.

Daarin heeft Rusland natuurlijk groot gelijk. Waarom zouden ze zich slaafs onderwerpen aan het vooringenomen onderzoek van Kiev? Of aan het Nederlandse OM dat internetplaatjes van Buk installaties rondstrooit als ‘bewijs’ samen met propagandamateriaal van de Oekraïense geheime dienst? Denken ze in Nederland nu echt dat de Russen stapelgek zijn?

Het ergste is: In Nederland had iedereen dit van te voren kunnen bedenken. In mijn vorig jaar verschenen boek over MH17 stelde ik al vast dat de wijze waarop dit onderzoek is opgesteld het recept is voor een totale mislukking. Niemand in de Nederlandse media heeft zich ooit druk gemaakt over het feit dat Kiev het onderzoek leidt en dat Nederland, na het voorwerk van toenmalig minister Timmermans, de gewillige slaaf werd, er kennelijk vanuit gaand dat Oekraïne geen betrokkene is bij het neerhalen van MH17.

Men wil niet luisteren.

Men wil niet nadenken.

Nu volgt dus de verwachte mislukking.

En uiteraard gaat men Rusland weer de schuld geven. In geval van eigen falen: Blame Putin.

Bron: De Nieuwe Realist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s