Eurozone breekt met opstandig Griekenland

Op een even dramatische als historische zaterdagmiddag in Brussel hebben achttien landen van de eurozone gebroken met een opstandig Griekenland. Niet dat er nu meteen sprake is van een ‘Grexit’, maar het fysieke vertrek van de Griekse minister Varoufakis uit het eurogroep-overleg was veelzeggend.

Kort daarvoor had eurogroepvoorzitter Dijsselbloem tijdens een korte persconferentie uiteengezet dat de Griekse delegatie de avond ervoor eenzijdig uit het lopende overleg in Brussel was gelopen, toen bekend werd dat premier Tsipras in Athene een referendum ging aankondigen.  Daarmee was voor Dijsselbloem en zeventien euro-ambtgenoten de kous af. Het leningenprogramma van EU en IMF, dat al twee keer is verlengd, loopt dinsdagavond onherroepelijk af.

Na dit besluit nam de middag een onverwachte wending. De achttien overgebleven ministers gingen in informeel verband – want een ‘eurogroep’ mocht je dit niet meer noemen – verder praten over hoe het nu verder moet, ofwel Plan B. “De autoriteiten van de eurozone staan klaar om al het nodige te doen om de financiële stabiliteit van de eurozone te garanderen”, zo luidt de laatste zin van de persverklaring, ‘ondersteund door alle leden van de eurogroep behalve het Griekse lid’, aldus een voetnoot.

Breuk was onafwendbaar:

Lees verder: http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/4089952/2015/06/27/Eurozone-breekt-met-opstandig-Griekenland.dhtml

Bron: Trouw.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s