Nerveuze Grieken halen geldautomaten leeg

De Griekse bevolking is er niet gerust op dat haar regering en de schuldeisers tot een oplossing komen. Ze vrezen dat banken komende week niet meer open gaan en pinnen daarom zoveel ze kunnen.

Waren het de laatste maanden vooral gepensioneerden die hun geld wilden veilig stellen door het elke maand direct op te nemen, nu verschijnen ook jongere Grieken in de lange rijen bij geldautomaten.

Sinds september 2014 is er geen dag meer geweest waarop Grieken meer geld stortten dan opnamen. Dagelijks wordt ruim een miljard euro gepind, zeker vijf keer zoveel als normaal. Omdat de Europese Centrale Bank vorige week meer geld beschikbaar stelde bleven automaten nog een tijdje gevuld.

500 lege pinautomaten

Volgens persbureau Bloomberg waren vanmorgen al 500 van de 7000 automaten in Griekenland leeg. Als sommige bankkantoren geen extra geld krijgen van de Griekse centrale bank, zullen ze ook maandag gesloten moeten blijven. Zo begint het pingedrag van de Grieken steeds meer op een echte bankrun te lijken. Toen dat in 2013 op Cyprus gebeurde, kwam er enkele dagen geen geld uit de automaten.

De dagen dringen voor de Grieken, de eurozone en het IMF. Grieken zijn er steeds minder gerust op dat er ook volgende week nog geld uit de geldautomaten komt.

Eurotop

In Brussel is vandaag om 14 uur weer een eurogroep-bijeenkomst waar financiële ministers vergaderen over de Griekse kwestie. Volg die via dit liveblog.

Voor het einde van de maand, dinsdag dus, moet er een steunpakket komen. Anders loopt het ultimatum van de ECB, de Europese Commissie en het IMF af en kunnen de Grieken niet aan terugbetalingseisen voldoen. Maar in ruil voor dat steunpakket willen de schuldeisers wel stevige maatregelen in Griekenland.

Referendum over redding

Premier Tsipras heeft vrijdag aangekondigd een referendum te houden over het reddingsplan voor Griekenland. Dat referendum moet 5 juli plaatsvinden. Hierom wil Tsipras het ultimatum van de schuldeisers toch een paar dagen verschuiven.

Vlak voor de eurogroepvergadering bleek dat er in Europa weinig enthousiasme is voor het referendum en de uitstel tot 5 juli. Onder meer ministers van Finland, België en Duitsland lieten zich negatief uit. Volgens Wolfgang Schäuble, minister van Financiën in Duitsland, zei zelfs dat het geen zin meer had om verder te praten.

‘Dan geen deal’

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën liet zaterdag in een reactie weten dat er wat hem betreft geen deal is met de Grieken als de bevolking in een referendum negatief stemt. Ook eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, een Belgische minister en enkele Kamerleden lieten al weten weinig te zien in het voorstel van Tsipras.

In Griekenland zelf is niet iedereen blij met het referendum. Voormalig vice-premier en minister van Financiën in 2011, Evangelos Venizelos, vindt dat er geen referenda over financiële vraagstukken gehouden moeten worden. Hij zit nu overigens in de oppositie. In de nacht van zaterdag op zondag stemt het Griekse parlement over het referendum.

Bron: telegraaf.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s