Stilletjes een nieuwe golf bevoegdheden naar Brussel

In Brussel lopen de topontmoetingen over Griekenland in elkaar over. En marge heeft onze minister van Financiën Dijsselbloem zijn handtekening gezet onder een rapport dat een nieuwe golf bevoegdheden aan Brussel wil overdragen. Een plan dat in 2025 moet uitmonden in een Europese politieke unie. Volgens de auteurs kan alleen op deze manier een situatie als de Griekenlandcrisis in de toekomst worden voorkomen. Ik zie dat anders, een nieuw Grieks drama kan alleen worden voorkomen door afspraken na te komen en een degelijke exitroute te bedenken voor landen die dat niet kunnen of willen.

Afgelopen maandag is het genoem-de rapport gepresenteerd van vijf voorzitters, het ‘five presidents rapport’. De auteurs zijn Jean-Claude Juncker, voorzitter Europese Commissie, Donald Tusk, voorzitter Europese Raad, Mario Draghi, voorzitter Europese Centrale Bank, Martin Schulz, voorzitter Europees Parlement en Jeroen Dijsselbloem, voorzitter Eurogroep. Het rapport is ambitieus: het wil groei en banen creëren, economische schokken opvangen en Griekse drama’s voor eens en voor altijd voorkomen.

De auteurs winden er geen doekjes om: de overdracht van meer bevoegdheden naar Brussel is ‘onvermijdelijk’. Concreet wordt gedacht aan gemeenschappelijke standaarden voor de arbeidsmarkt, een Europese ondergrens voor de vennootschapsbelasting, een Europees depositogarantiestelsel, een extra pot geld voor landen die in grote problemen zitten en een Europese minister van Financiën.

Volkskrant >>

Bron: Fubar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s