Amerika en Iran halen deadline nucleairoverleg niet

Ayatollah Khamenei met zijn belangrijkste bondgenoot: Vladimir Poetin. Foto: Kremlin.ru (bron: Wikimedia Commons).

De twee partijen zijn er nog steeds niet uit.

De onderhandelingen over een definitief akkoord betreffende het Iraanse atoomprogramma gaan langer door dan gepland. Oorspronkelijk wilden beide partijen – zeiden ze – voor 30 juni een deal hebben, maar ze zijn het erover eens dat dit er niet inzit.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken zou al onderweg naar huis zijn om in zijn thuisland te overleggen hoe de onderhandelingen moeten worden voortgezet. 

De mate waarin de Verenigde Staten toegang tot Iran willen blijft het grootste heikele punt waardoor de onderhandelingen vastlopen.

Hoewel de twee onderhandelingspartners al in april van dit jaar een overeenkomst ‘in grote lijnen’ met elkaar hebben gesloten blijft het stuklopen op de details. Het belangrijkste detail? De mate waarin Amerikaanse onderzoekers toegang krijgen tot nucleaire fabrieken. Dit is van groot belang omdat die inspecteurs erop moeten toezien dat Iran niet stiekem atoomenergie produceert om als wapen in te zetten. Met andere woorden; dat het land niet een atoombom ontwikkelt.

Ook zijn de landen het nog niet eens over het moment waarop de sancties tegen Iran worden opgeheven. Zoals je zou verwachten wil Iran dat dit zo snel mogelijk gebeurt terwijl Amerika het iets rustiger aan wil doen.

Critici zeggen onderwijl dat Iran het proces bewust vertraagt omdat het in de tussentijd hard wil doorwerken aan het ontwikkelen van een atoombom. Zolang de onderhandelingen voortduren hoeft het regime van ayatollah Khamenei zich immers geen zorgen te maken over a) gewelddadig ingrijpen van Amerika, en b) over inspecteurs.

Bron: De Dagelijkse Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s