‘ECB staakt steun aan Grieken’

`ECB verruimt Griekse bankensteun verder`

De Europese Centrale Bank (ECB) maakt zondag naar verwachting een einde aan de noodsteun voor Griekse banken. Dat stelde de BBC zondagochtend op basis van een ingewijde.

Het ECB-bestuur neemt naar verwachting later op de dag een besluit over de steun aan Griekse banken. Die zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) wordt met goedkeuring van de ECB verstrekt door de Griekse centrale bank. Door het aflopen van het steunprogramma van de eurolanden voor Griekenland zou er nu echter ook een einde aan de bankensteun komen.

Volgens de BBC blijven de Griekse banken maandag dicht, in afwachting van maatregelen die het kapitaalverkeer in Griekenland aan banden leggen. Dat kan onder meer betekenen dat de hoeveelheid geld die bij banken kan worden opgenomen wordt beperkt.

Franse hoop

De Franse premier Manuel Valls zei zondagochtend juist erop te rekenen dat de ECB de steun aan de Grieken niet zal intrekken. ,,De ECB is onafhankelijk, maar zal zijn verantwoordelijkheid ongetwijfeld nemen”, zei hij op de Franse radio. ,,Met andere woorden: ik denk niet dat ze hun steun kunnen staken.”

Ook de Griekse staatssecretaris van Financiën sprak zondagochtend nog de verwachting uit dat de ECB de steun zal doorzetten, ondanks het uitblijven van een akkoord tussen Griekenland en de andere eurolanden.

15:30 UPDATE: We blijven toch met geld smijten

ECB blijft Grieken steunen

De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft de omvang van de noodsteun voor Griekse banken op het niveau van afgelopen vrijdag. Dat maakte de ECB zondag bekend. De centrale bank staat paraat om het besluit ten aanzien van de noodsteun opnieuw onder de loep te nemen, als dat noodzakelijk is. De ECB houdt de situatie in Griekenland naar eigen zeggen nauwgezet in de gaten.

Daarbij wordt onverminderd samengewerkt met de centrale bank van Griekenland, zei ECB-president Mario Draghi. Hij benadrukte verder dat de eurolanden zaterdag hebben beloofd al het mogelijke te zullen doen om de kracht van hun muntunie te verdedigen.

De Griekse centralebankpresident Yannis Stournaras zei in het persbericht van de ECB dat zijn centrale bank alle maatregelen zal treffen die noodzakelijk zijn om de financiële stabiliteit voor Griekse burgers te garanderen. Die stabiliteit is in gevaar gekomen door de grote onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland.

Grieken nemen daardoor massaal geld op bij de banken, die op hun beurt volledig afhankelijk zijn geworden van noodsteun. Die steun wordt verleend door de centrale bank van Griekenland, maar dat kan alleen als de ECB er het groene licht voor geeft. Als twee derde van de 25 ECB-bestuurders de steun niet meer ziet zitten, dan kan die mogelijkheid worden beperkt of ingetrokken.

Het plafond voor de zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) stond vrijdag volgens ingewijden op circa 89 miljard euro.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s