LIVE – Griekenland betaalt IMF dinsdag niet

Lange rij bij pinautomaat in hoofdstad Athene

Er is nog veel onduidelijkheid over de financiële toekomst van Griekenland. Bereikt het land alsnog een akkoord met de geldschieters? Of is een Grieks vertrek uit de eurozone een waarschijnlijker scenario?

Dit gebeurde afgelopen weekend…

* De ECB besloot het plafond voor wat Griekse banken maximaal mogen bijdrukken ongewijzigd te laten. Het plafond blijft ongeveer op 90 miljard euro staan.
* De Griekse regering heeft besloten de banken voorlopig te laten sluiten. De banken blijven zeker tot en met volgende week maandag dicht en Grieken mogen maximaal 60 euro per dag pinnen. Ook betalingen via Griekse banken en overboekingen naar het buitenland zijn voorlopig verboden.
* Premier Alexis Tsipras van Griekenland heeft de schuldeisers nogmaals gevraagd om verlenging van het huidige steunprogramma.
* Lees hier de gebeurtenissen van zondag terug >

* 18.34 uur – Waar iedereen al van uit was gegaan, is nu officieel. Griekenland betaalt de lening van 1,6 miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds niet terug. Dat heeft de Griekse regering maandag laten weten. De leningen moeten officieel op woensdagochtend om 6.00 uur zijn betaald. Die deadline gaan de Grieken niet halen.
Dat betekent dat het land op een lijstje wordt geplaatst van landen die ‘achterstand van betaling’ hebben bij het IMF. Op dat lijstje staan onder meer landen als Soedan, Zimbabwe en Somalië. Het is nog niet duidelijk of en met welke sancties het IMF gaat komen.

* 18.32 uur – De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met stevige verliezen de handel uitgegaan. Wederom zorgde de Griekse schuldencrisis voor onrust onder beleggers. De AEX-index in Amsterdam eindigde 3,5 procent lager op 477,15 punten. De MidKap daalde 2,7 procent tot 711,78 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs koersten tot 3,7 procent lager en de beurs in Londen daalde 2 procent. In Milaan en Madrid stonden minnen op de borden tot 5,2 procent.

Lees verder:

Bron: Elsevier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s