Omboeken Tunesië-reis kost toeristen veel geld

Omboeken of annuleren voor een Griekse bestemming zoals Kos kan niet gratis.

Omboeken of annuleren voor een Griekse bestemming zoals Kos kan niet gratis.

Duizenden Nederlandse toeristen voelen zich in de kou staan als ze hun Tunesië-vakantie willen annuleren of omboeken. Dat kost handenvol geld.

Volgens jurisisch adviseur  Frans de Bray zou een reis naar Tunesië kostenloos ongedaan moeten worden gemaakt. ,,Het gaat erom of je in Tunesië nog onbekommerd vakantie kunt vieren. De situatie is er nu wezenlijk anders.

Verreweg de meeste mensen die nog moeten vertrekken, durven of willen niet meer naar Tunesië, waar dit jaar al twee bloedige aanslagen op toeristen waren. „Er werd gezegd dat je kosteloos kunt wijzigen, maar de werkelijkheid is anders. Reserveringsafdelingen van reisorganisaties zijn moeilijk bereikbaar. Als je erdoor komt, blijkt dat de reis gratis afzeggen helemaal niet kan. En omboeken naar een andere bestemming kost honderden euro’s meer”, is de klacht die de reisindustrie gisteren massaal moest incasseren.

Platgebeld

Reisbureaus kunnen de verontruste telefoontjes nauwelijks aan. Niet alleen over Tunesië, maar ook over Griekenland worden medewerkers plat gebeld. Over Griekenland zijn de touroperators helder: gratis annuleren of omboeken mag niet. „Iedereen met genoeg cash kan daar prima op vakantie. Alle vluchten gaan door. Wie niet vliegt, betaalt annuleringskosten volgens de ANVR-reisvoorwaarden.”

Tunesië is een ander verhaal. Voor vertrekken deze week zijn annuleringen geen probleem, al is er geen negatief reisadvies. Maar wie heeft geboekt op vluchten na komend weekend kan in de meeste gevallen niet meer kosteloos van de vakantie af. Arke, Neckermann en Corendon zeggen dan alleen nog om te boeken, maar het prijsverschil moet wel worden bijbetaald.

Duurder uit

De toerist is veel duurder uit, omdat de Tunesië-prijzen lager zijn dan bijvoorbeeld Spanje, Portugal en Turkije, zeker nu het hoogseizoen is. Ook zijn er weinig vergelijkbare alternatieven. Sunweb belooft zich tot eind juli met annuleringen soepel op te stellen.

Juridisch adviseur Frans de Bray (ReisRecht) ziet goede kansen om de rechter in te schakelen. „Meerkosten voor een vervangende reis hoef je niet te accepteren. Tunesië-reizigers kunnen een beroep doen op de wet. Ook zijn er voorbeelden van gratis annuleren zonder de verplichting elders te boeken, zoals in een zaak tegen TUI bij het hof in Arnhem.”

Onbekommerd

Als reisorganisaties volgens hem vluchten mogen schrappen wegens gewijzigde omstandigheden, moet de passagier datzelfde recht hebben. „Het gaat erom of je in Tunesië nog onbekommerd vakantie kunt vieren. De situatie is er nu wezenlijk anders, dus moet je de boeking zonder kosten ongedaan kunnen maken”, aldus De Bray.

ANVR-touroperators blijven komende weken vluchten naar de luchthaven Enfidha bij Monastir en naar Djerba uitvoeren. De vliegschema’s worden aangepast om halflege vliegtuigen te vermijden.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s